HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Songfestival Azerbeidzjan leidt tot protesten
 

BAKU, DI 22 MEI 2012 - Veiligheidstroepen in Azerbeidzjan hebben maandag diverse demonstraties in de hoofdstad Baku met harde hand neergeslagen. Tientallen betogers werden vervolgens de stad uitgezet.


De betogers probeerden de aandacht van de internationale journalisten te trekken, die momenteel in Baku zijn vanwege het Eurovisie Songfestival. De politie greep vervolgens keihard in. Minstens 41 betogers zouden zijn afgeranseld, opgepakt en vervolgens 60 kilometer buiten de stad zijn gedropt.

Tevens was er sprake van een muzikaal protest. Verschillende bands traden op in een zaal in het centrum van Baku. Onder de gasten bevond zich onder andere de Duitse ambassadeur. Hierbij deden zich voor zover bekend geen incidenten voor. De acties zijn gericht tegen de corruptie in het land. Ook willen de demonstranten meer vrijheid zien te bewerkstelligen.

Vorige week werd bekend dat twaalf opgesloten oppositieleden een hongerstaking zijn begonnen om hun vrijlating af te dwingen. Dat heeft de oppositionele organisatie Civic Ward mede gedeeld. De hongerstakers zijn door de mensenrechtenorganisatie Amnesty International als politieke gevangenen erkend, meldt het onafhankelijke persbureau Turan.

Een bekende Azerbeidzjaanse muzikant is het land ontvlucht vanwege een videoclip waarin hij zich kritisch uitlaat over het dictatoriale regime. In de video, die deze week op youtube verscheen, zingt leadzanger Jamal Ali van de populaire band Bulistan over hoe hij werd opgepakt en in elkaar geslagen om zijn mening.

Maar ook radicale moslims roeren zich deze dagen. Zo werden onlangs diverse sites rondom het Eurovisie Songfestival aangevallen door hackers, waaronder de officiële site. De website Esctoday.com werd aangevallen door een Azerbeidzjaanse organisatie, omdat het Songfestival homoseksualiteit zou promoten. Dat blijkt uit teksten en foto's die de hackers op de site hebben geplaatst.

Talloze organisaties hebben in de aanloop van het Songfestival voor een boycot gepleit. Betogers en journalisten worden gearresteerd en mishandeld in de gevangenis, tientallen gezinnen zijn uit hun huis verdreven om plaats te maken voor het oogverblindende Eurovisiestadion. Het festival vindt plaats van 22 tot en met 26 mei.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Emil - May 24, 2012 - 07:17 pm
Hard optreden tegen de mensen hebben wij overaal gezien: Spanje, Duitland, Nederland, Frankrijk, VS, VK noem maar op. In Azerbeidzjan de politie is noch niet te hard.
Vele demonstraties zijn georganiseerd door de radikale oppositie en agenten uit IRAN etc. Azerbeidzjan wordt sterker en dat vinden sommige landen niet leuk...
Wie is de bekende zanger? Waarom niemand kent hem? Onzin allemaal.
Home


 

.

.