HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Protesten rond
NAVO-top Chicago
 

CHICAGO, MA 21 MEI 2012 - Bij betogingen rond de NAVO-top in de Amerikaanse stad Chicago zijn zeker 60 personen opgepakt. De protesten waren onder meer gericht tegen de oorlog in Afghanistan, klimaatverandering en de teloorgang van vakbondsrechten.


Duizenden mensen hebben de NAVO-top aangegrepen om te betogen tegen oorlog. De meesten van hen gingen na sommaties van de politie weer weg, maar een honderdtal weigerde dat. Nadat een groep betogers aan de rand van het congrescentrum geprobeerd zou hebben de politieblokkades te doorbreken, kwam het tot serieuze botsingen.

Op beelden van de nieuwszender CNN, die ook in het perscentrum binnen de streng bewaakte veiligheidszone getoond werden, waren ME'ers te zien die de potentiële indringers op hardhandige wijze aanpakten. Na enkele uren was het weer rustig. Volgens een groep advocaten die de betogers bijstaat, zijn er zestig mensen opgepakt. Twaalf betogers zouden gewond zijn geraakt.

Eerder hadden enkele tientallen oud-militairen demonstratief hun medailles op straat gegooid. "Ik ben er voor te stoppen met de NAVO en te stoppen met het uitmoorden van onschuldige burgers", zei Vietnam-veteraan Ron McSheffery. Onder de demonstranten bevond zich de bekende burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson. De organisatie van de protestmars had gerekend op tienduizenden betogers, maar dat aantal werd bij lange na niet gehaald.

De strijd werd ook online gevoerd. De hackersgroep Anonymous zegt de website van de NAVO te hebben aangevallen. De site was zondagavond uit de lucht. Als reden noemen de hackers het politieoptreden tegen demonstranten rond de NAVO-top. "Als jullie ons censureren, zullen wij uit noodzaak jullie censureren", schrijft Anonymous. AntiS3curityOPS claimt de websites van de gemeente Chicago en van de lokale politie te hebben platgelegd.

Eerder op de dag werden in Chicago twee personen gearresteerd op verdenking van "terreur gerelateerde activiteiten". Een van de verdachten, een 28-jarige man, zou volgens de autoriteiten geprobeerd hebben spullen te kopen om een pijpbom te maken. De andere verdachte is aangehouden nadat hij met een bomaanslag zou hebben gedreigd. Na huiszoeking bleek dat de man geen explosieven in zijn bezit had.

Zaterdag hield de politie nog eens drie personen aan op verdenking van terreurplannen tegen de NAVO-top. Ze zouden onder meer aanslagen hebben gepland op het campagnebureau van president Obama in Chicago en de ambtswoning van burgemeester Emanuel. De mannen werden in de val gelokt door undercoveragenten die hen zouden hebben voorzien van molotovcocktails.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.