HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nederlandse druk op Oekraïne is een farce
 

DEN HAAG, ZO 13 MEI 2012 - De toezegging van de Tweede Kamer om tijdens het EK-voetbal in Oekraïne geen politici en leden van het koningshuis af te vaardigen, is vooral van symbolische aard. Shell gaat er schaliegas winnen en in juli volgt er een handelsmissie.


In de aanloop van het EK-voetbaltoernooi, dat komende maand zowel in Polen als Oekraïne wordt gespeeld, roeren Europese politici zich om hun afkeer uit te spreken over de mensenrechtensituatie in het laatst genoemde land. Directe aanleiding is de vermeende slechte behandeling van oud-premier Timosjenko in de gevangenis. Zij zit een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik.

Ook het Nederlandse kabinet zegt kritisch te kijken naar de situatie in Oekraïne en zal geen officiële vertegenwoordigers van het demissionaire kabinet en het koningshuis sturen naar wedstrijden van Oranje als er niets aan de situatie verandert. Het CDA vindt dat bewindslieden alleen kunnen afreizen als er eerst een onafhankelijk onderzoek is geweest naar de toestand in Oekraïense gevangenissen.

Stoere taal, maar louter symbolisch als het aankomt op groot geld verdienen. Vandaag maakte de Oekraïense premier Mykola Azarov bekend dat het Nederlandse olieconcern Shell samen met het Franse concern Chevron zijn aangewezen om twee omvangrijke schaliegasvelden in het land te ontwikkelen. De oliemaatschappijen hebben de rechten verworven over de gasvelden Yuzivske en Oleske. Schaliegas is omstreden vanwege de vervuiling die door de winning veroorzaakt.

Daarnaast gaat de Nederlandse handelsmissie in juli gewoon door, al is het nog onduidelijk of staatssecretaris Bleker meegaat. De handelsmissie vindt plaats van 9 tot en met 11 juli, ruim een week na het EK. Tot nu toe hebben enkele bedrijven zich voor de missie aangemeld. Van 28 oktober tot en met 1 november legt een bedrijvendelegatie uit Oekraïne een bezoek af aan Nederland.

Amnesty International grijpt het EK-voetbal aan met een campagne waarmee de Oekraïense regering wordt opgeroepen om het politiekorps te hervormen. De autoriteiten moeten een onafhankelijke onderzoekscommissie instellen die klachten over de politie behandelt. "Als de daar niet in slaagt, blijven politieagenten de wet naar hun hand zetten en lopen voetbalfans tijdens het EK risico slachtoffer te worden van politiegeweld", aldus Amnesty.

Directe aanleiding vormde de mishandeling en beroving van twee mannen door zes agenten. Het brute voorval vond plaats op 21 april in de stad Lviv, een van de thuisbases van het EK. De slachtoffers werden gearresteerd na een ruzie in een bar. Beelden van veiligheidscamera's toonden de mishandelingen aan. De mannen werden vervolgens zonder medische of juridische hulp twaalf uur lang vastgehouden.

Lokale openbaar aanklagers weigerden de agenten te vervolgen. Pas nadat een lokaal televisiestation de advocaat van de slachtoffers had geïnterviewd, werden de agenten op 25 april gearresteerd. In het rapport Ukraine: Euro 2012 jeopardised by criminal police force van Amnesty staan meerdere zaken beschreven waarbij de Oekraïense politie zich schuldig maakte aan marteling om mensen af te persen of bekentenissen af te dwingen, of vanwege de etnische afkomst of seksuele oriëntatie.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Flipper - May 22, 2012 - 10:30 am
Jammer dat deze Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin' (also wellknown on the fora: "kraak-forum.nl") bij de meeste stukken alhier constateren moet dat er uiteindelijk bij zeer veel stukken hier geen spijkers met koppen geslagen worden.
Ook betreffende Oekrane & Timosjenko etc, etc... had op z'n minst hier te lezen moeten zijn:
- We weigeren 100% compleet naar het E.K. af te reizen en onze voetbalploeg mag daar niet naar toe !
- Men laat het verder bij constateringen en vaststellingen. Geef desnoods liever aan dat je zolang Timosjenko enz. daar vastgehouden worden we het land openlijk en direct de oorlog verklaren (en daadwerkelijk uitvoeren ook !)

Dt soort schrijfsels wil ik hier lezen, kom in opstand, Revolutie enzovoorts. Anders is het ook wel goed, maar zijn jullie gewoon een van de vele, legio doorsneesites. Nuja, als jullie dr tevreden mee zijn ? Mij goed hoor.
Flipper
Home


 

.

.