HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Tentenkamp voor dakloze vluchtelingen
 

TER APEL, DO 10 MEI 2012 - Zo'n honderd vluchtelingen afkomstig uit Irak en Somalië bivakkeren sinds dinsdag in een tentenkamp bij aanmeldcentrum Ter Apel. Zij mogen niet langer in Nederland blijven, maar eisen dat de IND hun asielaanvraag opnieuw beoordeelt.


De meesten van hen wonen al jaren in Nederland, hun kinderen kunnen alleen Nederlands lezen en schrijven. De Irakezen vrezen dat het in centraal Irak niet veilig is en ze niet de mogelijkheid krijgen daar een toekomst op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen. Gedwongen terugkeer naar Irak is sinds kort niet meer mogelijk omdat de Irakese autoriteiten daaraan geen medewerking meer verlenen.

De Nederlandse regering vindt het niet nodig hen nog langer asiel te verlenen, nu de oorlog in Irak voorbij is. Volgens minister Leers zijn veel Irakezen inmiddels teruggekeerd naar hun land en ondervinden ze daarvan geen hinder. De Irakees Hadi, een van de actievoerders, ziet dat beduidend anders. "Nederland geeft ons de keus tussen terugkeer of een leven op straat. We willen niet terug. Daar wacht ons de dood."

"Wij zijn dit voorjaar allemaal op straat gezet", zo vervolgt Hadi, "vanuit verschillende locaties, zoals de gevangenis voor mensen zonder papieren in Rotterdam, opvangcentra en woningen. Sommigen van ons, ik schat tien mensen, hadden eerder een tijdelijke verblijfsvergunning en zelfs een huis. Maar nu niet meer. Ze zeggen dat het nu veilig is in Irak. Maar wij vinden het daar niet veilig."

De burgemeester van Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, zit in zijn maag met het tentenkamp. Tijdens een op woensdag gehouden overleg tussen vertegenwoordigers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), burgemeester Kompier en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) benadrukte Kompier dat de actievoerders in Ter Apel aan het verkeerde adres zijn. Alleen demissionair minister Leers kan volgens hem iets voor hen betekenen.

Maar Leers (Immigratie) is duidelijk: de Irakezen moeten het land uit. Dat staat in een verklaring die gisteren werd overhandigd aan de actievoerders. Drie Irakezen voeren vrijdag een gesprek met Leers. Ook hun boodschap is klip en klaar. "Zolang onze eisen niet worden ingewilligd, gaan we door met onze actie, ook al duurt het een maand, twee maanden, een jaar of nog langer."

Het is niet uniek dat er een tentenkamp wordt opgezet op het terrein van AC Ter Apel. Kerst 2011 voerden 56 Somaliërs actie tegen hun gedwongen uitzetting. Uiteindelijk sloten ze een deal met de de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die hen de mogelijkheid gaf een nieuw asielverzoek in te dienen, waarna het tentenkamp werd opgebroken.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

rosanne - May 11, 2012 - 01:41 pm
ik vind dat als er oorloog of iets ergs zoals honger dat de mensen uit de landen waar ze gevlucht zijn mogen blijven in nederland, maar als er geen aanleiding is tot iets ergs moet ze trug moetten naar hun eigen land of ze dat nou willen wij als nederlanders moeten ook geen geweld daar voor gebruiken
Home


 

.

.