HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Japanners vieren feest na stillegging kerncentrales
 

TOKYO, ZO 6 MEI 2012 - Duizenden Japanners zijn zaterdag de straat opgegaan om te vieren dat de laatste kernreactor van het land is stilgelegd voor onderhoud. Japan zit voor het eerst in 42 jaar zonder kernenergie.


Nu ook de reactor van de Tomari-centrale op het noordelijke eiland Hokkaido voor onderhoud is stilgelegd, vieren de tegenstanders van kernenergie hun feestje. Aangezien alle 54 reactoren probleemloos konden worden gesloten, maakt duidelijk dat het land niet afhankelijk is van kernenergie, zo stellen zij. De demonstranten droegen vlaggen in de vorm van vissen die het symbool zijn geworden voor de antikernenergiebeweging in Japan.

Sinds de aardbeving en tsunami die Japan vorig jaar maart troffen is nog geen enkele reactor die voor onderhoud werd stilgelegd weer opgestart. De reactoren moeten aan strengere veiligheidseisen voldoen, terwijl de lokale bevolking goedkeuring moet geven voor het opstarten van een kerncentrale. De Japanse bevolking maakt zich echter sinds Fukushima steeds meer zorgen over de veiligheid van de centrales.

De Japanse regering daarentegen wil de kerncentrales weer in gebruik nemen. Ze vreest voor stroomuitval en meer uitstoot, aangezien Japan voor de energievoorziening weer moet terugvallen op centrales die met gas of olie worden gestookt. Voor de kernramp van vorig jaar voorzagen kerncentrales voor een derde in de Japanse energiebehoefte. De verwachting is dat er op piekmomenten, zoals op hete dagen rond het middaguur, storingen kunnen zijn.

Greenpeace roept de Japanse regering op om, zoals de meerderheid van de bevolking wil, de gesloten kerncentrales niet opnieuw op te starten en volop te kiezen voor energie-efficiëntie en duurzame energie. De situatie in Duitsland zou hebben aangetoond dat de stillegging van een aantal kerncentrales, gecombineerd met een investeringsbeleid in duurzame energie, tevens een grote economische opleving in de hand kunnen werken.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.