HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Milieuactivist vliegt Franse kerncentrale binnen
 

LYON, WO 2 MEI 2012 - Een milieuactivist is woensdagochtend met een gemotoriseerd zweefscherm ongezien het beveiligde terrein van de kerncentrale van Bugey in Frankrijk betreden.


De man had in de ochtenduren met een zogeheten paraglider ongehinderd de kerncentrale bereikt, gooide vervolgens een rookbom naar beneden en landde uiteindelijk op het beveiligde terrein van Bugey in het zuidoosten van Frankrijk. Greenpeace Frankrijk heeft hiermee aangetoond dat een terroristische aanval van buitenaf mogelijk is.

"Met deze actie willen we een boodschap overbrengen aan de twee presidentskandidaten Sarkozy en Hollande die beiden de risico's van kernenergie ontkennen", zegt een woordvoerster van Greenpeace Frankrijk. "Nu gaat het om een paraglider die een fakkel naar beneden gooit, maar er kunnen dus ook serieuze aanslagen gepleegd worden. Zorgelijk dat onze actie is gelukt."

Frankrijk bezit relatief veel kerncentrales, 58 in totaal. Daarvan blijken 34 reactoren, onder meer die van Bugey, maar ook die van Fessenheim, Gravelines, Dampierre, Blaye, Chinon, Saint-Laurent en Cruas, bijzonder kwetsbaar, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Greenpeace.

Greenpeace Frankrijk presenteerde woensdag ook een nieuwe video met beelden gemaakt vanuit de lucht van de opwerkingsfabriek van La Hague. Ook deze beelden, opgenomen in november 2011 door een onbemand vliegtuig, tonen aan dat het kinderlijk eenvoudig is om een luchtaanval uit te voeren op Franse nucleaire installaties.

Eerder, in december 2011, drongen activisten van Greenpeace ongehinderd de bewaakte terreinen van de kerncentrales van Nogent-sur-Seine, Chinon en Blayais binnen. Minister Bresson van Industrie concludeerde hieruit dat het veiligheidssysteem van de terreinen niet goed werkt. De regering in Parijs zei daarop dat de bewaking van alle kerninstallaties gecontroleerd zou worden.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.