HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

  Nertsenfokkers claimen 1 miljard bij verbod
 

NEDERASSELT, DI 1 MEI 2012 - Nertsenhouders eisen minstens 1 miljard euro als de politiek instemt met een verbod op het houden van nertsen. Onlangs bereikte een aanvullend wetsartikel voor afschaffing van de peldierhouderij de Tweede Kamer.


Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), roept de Tweede Kamer op niet voor een nertsenverbod te stemmen. Hij hoopt dat politici zich realiseren dat het in de huidige slechte economische omstandigheden het allerbeste zou zijn om na jaren onzekerheid het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij in te trekken.

De federatie vertegenwoordigt de ongeveer 160 bedrijven die aankondigen dat ze met hun claim van 1 miljard komen zodra de Eerste Kamer het verbod goedkeurt. In 2009 besloot een meerderheid in de Tweede Kamer dat er een einde moest komen aan het houden van nertsen. SP, PvdA, PVV, GL, D66 en PvdD vinden het onaanvaardbaar dat deze wilde dieren in een kooi worden gehouden enkel voor hun vacht.

Volgens onderzoeker Baltussen van het Landbouw-Economisch Instituut (LEI), onderdeel van Wageningen UR, leidt de pelsdierhouderij niet één maar een half miljard schade bij een verbod. Hij kwam tot deze conclusie na een berekening op verzoek van beleidsmakers in 2007. Het schadebedrag blijkt nauwelijks te dalen bij uitstel tot bijvoorbeeld 2024. Nog steeds lijden de nertsenhouders samen een half miljard schade aan inkomen en vermogen.

Een doorsnee pelsdierhouderij verdiende de afgelopen jaren netto 234 duizend euro op jaarbasis, vele malen meer dan in iedere andere veehouderijsector. De Dierenbescherming hoopt dat het parlement snel een beslissing neemt. "Zo ontstaat er eindelijk zekerheid voor de nertsenhouders, maar ook voor de 5 miljoen nertsen die jaarlijks in Nederland gevild worden om te dienen als mode-accessoire", aldus woordvoerder Van Gemert.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Jos de Rooij - May 03, 2012 - 12:30 pm
Is toch te gek om los te lopen.
Zodra de wet is aangenomen is nertsen fokken een criminele activiteit, en gaat het dus om met misdaad verkregen geld. Geen stuiver dus voor die idioten.
Er bestaat ook een wet, die bankovervallen verbiedt. Moeten criminelen dan ook een vergoeding krijgen, omdat ze door die wet minder inkomsten hebbn ???
Home


 

.

.