HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kameroen solt met inheemse bevolking
 

YOUNDE, VR 29 JUNI 2012 [IPS] - Milieuorganisaties zijn bezorgd om de vele concessies die worden gegeven aan hout- en mijnbouwbedrijven in Kameroen. De inheemse bevolking wordt het oerwoud uitgejaagd.


De inheemse Baka, ook bekend als pygmeeën, vormen een groep van 35.000 mensen die sinds mensenheugenis in het oerwoud van Zuidoost-Kameroen wonen. Maar nu het land zich wil ontwikkelen tot opkomende economie, moeten ze vertrekken uit Ngoyla-Mintom, een gebied van bijna een miljoen hectare dat is aangewezen als houtkapgebied. Overdag mogen ze het bos in, maar 's avonds niet.

Meer dan driekwart van de 22,5 miljoen hectare bos in het land is bestempeld als productief land. Daarvan is een vijfde beschermd als wildreservaat. Van de rest is al 7,5 miljoen hectare aan concessies weggegeven. Beide gebieden zijn beschermd. Omdat daar niemand mag wonen, is de regering al vanaf 2000 bezig de Baka te evacueren.

Volgens Mfou'ou Mfou'ou, directeur natuurbehoud van het ministerie van Bosbouw, heeft de minister een contract gesloten met het ministerie van Sociale Zaken om het volk te integreren in de maatschappij. Maar dat is niet wat de Baka willen. In de maatschappij worden ze niet geaccepteerd door de meerderheid van de Bantoe bevolking.

Ook in de bossen worden ze behandeld als onwelkome gasten. Ze mogen weliswaar niet-houtproducten verzamelen, zoals medicinale kruiden, wild fruit, knollen, honing en wild, maar alleen voor persoonlijke consumptie. "Ze kunnen dus niets verkopen om daarmee de school voor hun kinderen te betalen", zegt Samuel Naah Ndobe, coördinator van het Kameroens Centrum voor Milieu en Ontwikkeling.

Steeds meer Baka besluiten dan ook om zich niets van het verbod aan te trekken. "Als ze ons zoeken, gaan we niet weg", zegt Lysette Mendum. "We zullen wachten tot ze ons komen doden. We zijn voor onze basisbehoeften afhankelijk van dit bos." Het Wereldnatuurfonds onderhandelt momenteel over de toegang voor de Baka met bedrijven die volgens FSC-standaarden de bossen kappen.

"Samen met de Baka wijzen we gebieden binnen de kapconcessies aan die voor hen speciaal van belang zijn", zegt David John Hoyle, directeur natuurbescherming van het WWF. "Daarvoor willen we dan de garantie dat ze er knollen, honing en planten kunnen verzamelen en mogen vissen." Daarnaast heeft het WWF met de regering een afspraak gemaakt over de toegang van de Baka tot het Nationaal Park Boumba Bek.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

roos - July 02, 2012 - 07:13 am
Met het WNF heb je geen vijanden meer nodig of zie ik het verkeerd?




Home


 

.

.