HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Geen toekomst meer voor ACTA
 

AMSTERDAM, DI 26 JUNI 2012 - De handelscommissie (INTA) van het Europees Parlement adviseert tegen ACTA te stemmen. Hiermee is de toekomst van het antipiraterijverdrag erg onzeker geworden.


De commissie voor Internationale Handel van het Europarlement heeft met een grote meerderheid gestemd voor de afwijzing van ACTA. Van de 31 stemgerechtigde leden waren er 12 voor ACTA, de rest tegen. Een amendement om de besluitvorming over ACTA uit te stellen tot na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie haalde het niet.

Daarmee is de Anti-Counterfeiting Trade Agreement nog niet van tafel. De commissie van Internationale Handel heeft nu het eindrapport van rapporteur Martin goedgekeurd waarin het Europarlement wordt geadviseerd ACTA af te wijzen. Eerder al kwamen vier andere parlementaire commissies tot een afwijzend oordeel. De plenaire stemming in het Europees Parlement is op 4 juli in Straatsburg.

Maandag werd bekend dat het demissionaire kabinet definitief af ziet van het ondertekenen en ratificeren van ACTA. Dat hebben staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Eind mei verwierp een Kamermeerderheid het verdrag en vroeg het kabinet af te zien van ratificatie.

Het antipiraterijverdrag is controversieel omdat critici bang zijn voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien worden vergaande maatregelen zoals het afsluiten van internetters zonder tussenkomst van de rechter gevreesd. Het internetonderdeel is slechts een klein deel van het totale verdrag dat eigenlijk draait om het terugdringen van namaakgoederen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.