HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Rechter acht ontruiming onrechtmatig
 

AMSTERDAM, ZO 24 JUNI 2012 - De ontruiming van een kraakpand in de Lange Leidsedwarsstraat van afgelopen dinsdag was onrechtmatig. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag geoordeeld.

De drie arrestanten die nog in de cel zaten, werden vrijdag vrijgelaten. De 'machtiging tot binnentreden' op grond waarvan de ME het pand was binnengevallen, was door een hulpofficier van justitie ondertekend, een politieman, terwijl er in de maanden voor de ontruiming tijd genoeg was om een echte officier van justitie toestemming te vragen.

Bovendien waren de arrestanten op grond van een verkeerd wetsartikel aangehouden. Niet voor kraken, wat op zichzelf verboden is, maar vanwege 'huisvredebreuk'. De panden waren echter al elf jaar gekraakt, zodat van huisvredebreuk geen sprake kan zijn geweest. "De rechter is het met me eens dat het hier de politie is die huisvredebreuk heeft gepleegd, en niet mijn cliënten", aldus de advocaat van de krakers.

De uitspraak toont weer eens aan dat de Amsterdamse Driehoek die belast is met de grootschalige ontruimingsoperatie met als doel de hoofdstad kraakvrij te maken, gehaast en uiterst onzorgvuldig te werk gaat. Het doet er kennelijk niet toe op welke gronden het gekraakte vastgoed wordt leeg gehaald, áls het maar snel en efficiënt gebeurt. Eerder deze maand vertilde de dienstdoende OvJ zich al aan Villa Friekens in Amsterdam-Noord.

De ontruiming van Lange Leidsedwarsstraat 35-37 verliep afgelopen dinsdag volgens het spoorboekje van de politie. De in het perceel aanwezige vijf krakers boden geen verzet en werden aangehouden. Het pand is momenteel eigendom van August Michiel Krings, directeur van Elsrijk Invest BV, en Sharon Erica Cohen. Ze kochten de percelen 35 en 37 in 2007 van de malafide zakenman David Beemsemer.

De percelen Lange Leidsedwarsstraat 35-37 werden in 2001 gekraakt, nadat ze zo'n dertig jaar leeg hadden gestaan. De krakers troffen de pakhuizen aan zonder binnenmuren, vloeren en ramen. Aanvankelijk zou nr. 35 in juli 2011 worden ontruimd, maar de krakers wisten dit via een kort geding te voorkomen. De eigenaar heeft plannen om appartementen te vestigen in de voormalige pakhuizen, waarin zich al jaren een horecagelegenheid bevindt op de niet gekraakte begane grond van nr. 37.

 Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Minakshi - January 26, 2013 - 04:29 pm
Ik ben heel blij met Recensiekoning als alternatief voor bauetyblogs! Soms lijkt het wel of vrouwen alleen maar in staat zijn tot praten over swatches en arcadebogen (wel twee nieuwe woorden geleerd..) dus ik ben blij dat hier het tegendeel wordt bewezen:)(overigens ben ik niet geebmancipeerd. Ik ben te9gen emancipatie. Mannen mogen mij best onderhouden).


jantje precies - June 28, 2012 - 08:16 pm
Warrig verhaal.Krakers durfden een KG niet aan en een rechter commissaris oordeelt niet over de rechtmatigheid van een ontruiming.


keest - June 25, 2012 - 11:00 pm
je bedoelt geloof ik 'linkse partijen/ links in de partijpolitiek'.
Home


 

.

.