HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Doorstart kernenergie Japan stuit op massaal protest
 

TOKIO, VR 22 JUNI 2012 - Tienduizenden Japanners hebben bij het kantoor van premier Noda gedemonstreerd tegen het herstarten van twee kernreactoren. Na de ramp bij Fukushima zijn alle Japanse kerncentrales geleidelijk stilgelegd.


De Japanse overheid heeft naar eigen zeggen een groot onderzoek laten uitvoeren naar de risico's van de kerncentrales. In afwachting van de uitkomst werd besloten ze allemaal stil te leggen. Vorige week vroeg de Japanse premier Noda de bevolking in een televisierede om begrip voor het weer inschakelen van twee van de reactoren in het complex in Ohi. Al in april liet de regering weten dat besluit verantwoord te vinden.

De premier zegt dat dit noodzakelijk is om energietekorten te voorkomen. De burgemeester van Ohi gaat akkoord met het plan. Hij wil zo het risico van stroomuitval in de zomermaanden zien te voorkomen en vreest dat de plaatselijke economie schade oploopt als de reactoren langer buiten werking blijven. Gouverneur Nishikawa is akkoord gegaan omdat de regering hem voldoende veiligheidsgaranties zou hebben toegezegd.

Sinds mei wekt het Aziatische land, mede als gevolg van de ramp bij Fukushima, voor het eerst in 42 jaar helemaal geen kernenergie meer op. Dit leidde begin vorige maand nog tot vreugdevuren in het land. Uit opinieonderzoek blijkt dat de Japanse bevolking het gebruik van kernenergie op lange termijn wil uitbannen. Volgens de BBC blijkt uit een actuele peiling dat 46 procent van de Japanners tegen het heropenen van de twee kernreactoren is.

Veel Japanners zijn het dan ook niet eens met het besluit van Noda. Sinds maart wordt iedere vrijdag gedemonstreerd tegen de omstreden plannen. Vandaag mondde dit uit in een massaal protest, een van de grootste tot nu toe. Volgens de organisatie namen er in het centrum van Tokio zo'n 45.000 mensen deel aan de demonstratie. Voor Japanse begrippen uniek, waar demonstreren toch vooral als een asociale bezigheid wordt gezien.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.