HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Milieuactivisme bloedlink
 

LONDEN, DO 21 JUNI 2012 - Maar liefst 711 activisten en journalisten die zich hebben ingezet voor landrechten en de bescherming van wouden zijn gedurende het afgelopen decennium vermoord.


Dit onthutsende feit wordt vermeld in een rapport van de mensenrechtenorganisatie Global Witness. Bovendien blijkt het jaarlijks aantal slachtoffers in de voorbije drie jaar te zijn verdubbeld. De meeste moorden vinden plaats in Brazilië, Colombia, de Filipijnen en Peru. De landrechten worden ter plaatse vooral bedreigd door de grootschalige landbouw, mijnbouw en waterkrachtcentrales.

Het gros van de liquidaties heeft betrekking op gas en olie. "Deze trend wijst op de wereldwijd groeiende concurrentiestrijd voor grondstoffen", aldus Global Witness. "Hopelijk is dit cijfer een wake-up call voor de gedelegeerden die momenteel bijeen zijn in Rio de Janeiro voor de duurzaamheidstop." Volgens de ngo is het aantal doden wellicht nog hoger, daar lang niet alle moorden worden gemeld.

Vaak gaan de daders vrijuit omdat regeringen en privébedrijven betrokken blijken te zijn geweest bij de misdaden. Volgens Global Witness is er sprake van een "verborgen crisis" in de strijd voor de bescherming van het milieu. Er is een gebrek aan informatie en de rapportering op nationaal en internationaal niveau schiet ernstig tekort.

"Deze trend is een symptoom voor de steeds hardere strijd om natuurlijke rijdkommen overal ter wereld", zegt Billy Kyte. "Meer dan één persoon per week wordt vermoord omdat hij de rechten verdedigt op land of bossen. Overheden moeten erop toezien dat burgers die bezorgd zijn over de manier waarop land of bos beheerd wordt vrijuit kunnen spreken, zonder angst voor vervolging."

"De internationale gemeenschap moet de misdadige strijd om wouden en land een halt toe roepen", zegt Kyte. "Het is belangrijker dan ooit om als individu het milieu te beschermen, maar het is ook nooit gevaarlijker geweest dan nu!" Moorden moeten onderzocht worden en de daders mogen niet vrijuit gaan, besluit Global Witness.

Een voorbeeld van een geliquideerde milieuactivist is Chut Wutty (zie foto) die dit jaar op 26 april in Cambodja door een politieman werd doodgeschoten. Wutty had op de dag van de moord foto's genomen van grootschalige illegale houtkap in een bosgebied in het zuidwesten van het land. Volgens een Cambodjaanse mensenrechtenorganisatie (LICADHO) weigerde hij zijn geheugenkaart met foto's te overhandigen aan de politie.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.