HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Fiasco dreigt voor duurzaamheidstop
 

RIO DE JANEIRO, WO 19 JUNI 2012 - De ontwerptekst die klaarligt voor de wereldleiders die donderdag in Rio aankomen voor de driedaagse duurzaamheidstop is volgens Greenpeace een actieplan dat "de wereld veroordeelt tot vervuiling, plundering en vernietiging."


Nadat de 193 leden van het voorbereidend comité vorige week vrijdag geen overeenstemming hebben bereikt over een blauwdruk voor een wereldwijde groene economie en duurzame ontwikkeling, zal een document van gastheer Brazilië, getiteld The Future We Want, waarschijnlijk het definitieve actieplan worden op de driedaagse conferentie Rio+20 in Rio de Janeiro.

Twee nieuwe voorstellen in het actieplan gaan over het creëren van een ontwikkelingsmechanisme binnen de VN voor het bereiken van de duurzaamheidsdoelen (SDG's) alsook over de oprichting van een intergouvernementeel forum om de gemaakte engagementen op te volgen. Toch voorziet het plan niet in waterdichte financiële verbintenissen over de overdracht van technologie naar ontwikkelingslanden.

"Van de 287 paragrafen beginnen er slechts zeven met 'wij verbinden ons tot'", zegt Daniel Mittler, politiek directeur van Greenpeace. Het woord 'vrijwillig' duikt 16 keer op, terwijl 'zo nodig' – VN-taal om gewoon niets te doen – domineert met 31 vermeldingen, zei hij. "Statistiek is niet alles, maar deze cijfers laten zien dat overheden in de business zitten van uitstel en niets doen", voegde hij daaraan toe.

"Als de laatste tekst van de Braziliaanse regering in grote lijnen wordt goedgekeurd, wordt de wereld veroordeeld tot een toekomst van vervuiling, plundering en vernietiging. Er is geen actie hier, geen inzet, geen toekomst die we willen", aldus Mittler. "We moeten streven naar een reddingsplan voor de oceanen. Of overheden zich nu daadwerkelijk zullen inzetten voor zo'n reddingsplan, is een belangrijke test voor de top."

Het baart belangenorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie tevens zorgen dat er zo weinig belangstelling is vanuit de politiek voor de duurzaamheidstop. Milieudefensie presenteerde maandag een onderzoek waaruit blijkt dat de top gekaapt lijkt door het internationale bedrijfsleven. De rol van ontwikkelingslanden en milieuorganisaties lijkt gemarginaliseerd, aldus de milieuorganisatie.

Vooraanstaande Shell-vertegenwoordigers blijken onopgemerkt sleutelposities te hebben ingenomen in vrijwel alle belangrijke bedrijfslobby- en VN-organisaties die invloed uitoefenen op de uitkomst van de top. Denk hierbij aan sleutelposities binnen de invloedrijke lobby-organisaties International Chamber of Commerce (ICC), World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en UN Global Impact. Laatst genoemde wordt beschouwd als een officiële VN-organisatie.

Deze conclusies sluiten aan bij het tevens gepubliceerde rapport Reclaim the UN from Corporate Capture van koepelorganisatie Friends of the Earth International. Daaruit blijkt dat de VN sinds 1992 de deuren wagenwijd heeft open gezet voor het internationale bedrijfsleven, met als gevolg dat discussies over duurzame energie, landbouw en voedselvoorziening, biodiversiteit en watervoorziening worden gedomineerd door marktpartijen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.