HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Protest tegen Spaanse steun Bankia
 

MADRID, ZO 17 JUNI 2012 - Ruim 3000 mensen hebben zaterdag voor het hoofdkantoor van Bankia in Madrid geprotesteerd tegen de redding van de bank met 23,5 miljard euro overheidsgeld en het Europees steunplan van maximaal 100 miljard euro.


De betogers zijn voor de betoging, die niet bij de lokale autoriteiten was aangemeld, gemobiliseerd via digitale netwerken als Twitter en Facebook. Ze trokken twee uur lang door de straten van Madrid om bij het hoofdkantoor van Bankia te eindigen. Onderweg riepen ze leuzen als 'Dieven', 'We betalen uw schulden niet', 'Bankier gered, arbeider verdreven' en 'Handen omhoog, dit is een overval'.

Velen maakten ook lawaai met misthoorns, fluitjes en potten en pannen. Tevens werd elk Bankia-filiaal dat werd gepasseerd beplakt met posters waarop de tekst 'Deze bank bedriegt mensen, licht hen op en gooit ze op straat' stond vermeld. Ze verwezen daarmee naar de mensen die uit hun eigen huis werden gezet omdat ze hun hypotheeklening niet meer konden afbetalen.

De betogers protesteerden tegen de redding van Bankia met 23,5 miljard euro overheidsgeld en het Europees steunplan van maximaal 100 miljard euro voor de Spaanse banksector. Los indignados (de verontwaardigden) zijn afgelopen donderdag een strafzaak begonnen tegen Bankia. Daarin eisen ze dat er rekenschap wordt afgelegd voor het bankenschandaal waardoor Spanje in een diepe crisis terecht is gekomen.

Het armlastige Bankia, dat begin mei door de Spaanse overheid werd genationaliseerd, is veelvuldig in het nieuws. Bankia, een fusie van zeven spaarbanken, dreigde geruime tijd heel Spanje mee te sleuren in haar val. Eerder deze maand maakte het Spaanse openbaar ministerie bekend dat een anticorruptieteam een onderzoek is gestart naar de gang van zaken rond de bankinstelling.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Clarisa - September 01, 2012 - 03:02 pm
Ik ben het wel eens met wat Lucas zegt.Robert Heinlein zei het al: “There ain’t no such thing as a free lunch.” In dit geval: als je denkt via het internet griats nieuws te krijgen, dan moet je er op rekenen dat die informatie niet altijd betrouwbaar is. Het probleem is echter, dat voor lange tijd, kranten gedwongen waren om informatie griats op het internet te plaatsen, en dat heeft het niveau behoorlijk naar beneden gehaald. Voeg daar nog aan toe dat de Raad voor de Journalistiek blijkbaar een tandeloze tijger is, en je hebt de situatie zoals hij nu is.Toch denk ik, dat het grote publiek langzaam deze nadelen wel zal inzien. Ik geef een voorbeeld.Op 10 April verscheen op de website van ‘De Telegraaf’ een grote kop: ‘’, waarna het naar de sectie ‘binnenland’ verplaatst werd, met de mogelijkheid voor lezers om hierop te reageren. En veel mensen deden dat. Later wijzigde de krant het bericht, omdat het ‘ ‘ Zonder op de inhoud van het artikel in te gaan, denk ik dat veel mensen die reageerden naderhand toch wel beseften dat ze reageerden op onbetrouwbare informatie.De enige conclusie die ik hieruit kan trekken, is dat amusementswaarde (al dan niet shockerend) voor veel media in Nederland blijkbaar belangrijker is dan accurate berichtgeving. Maar eerlijk duurt het langst. Dat is altijd zo geweest.
Home


 

.

.