HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Sportjournalisten werkten in China voor AIVD'
 

AMSTERDAM, VR 15 JUNI 2012 - De AIVD zou tijdens de Olympische Spelen van 2008 in China sportjournalisten hebben geronseld om informatie te vergaren voor de inlichtingendienst. De NVJ reageert geschokt.


Dat meldt De Telegraaf op basis van goedingelichte bronnen. Het zou gaan om zeven sportverslaggevers, onder wie freelancers. Zes van hen zouden ook een financiële vergoeding hebben ontvangen, de zevende weigerde. De AIVD zou ze hebben gevraagd verslagen over en foto's van Chinese officials te maken die contact zochten met Nederlandse officials en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid die bijeenkwamen in het Holland Heineken House.

De AIVD laat in een reactie weten geen mededelingen te doen over concrete operationele activiteiten. "In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken", zegt Rob Bertholee.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) zegt in een reactie geschrokken te zijn van het bericht. "Dit is heel slecht", vertelt algemeen secretaris Thomas Bruning. "We zijn erdoor geschrokken omdat het niet alleen om het afgeven van informatie gaat, maar ook nog om het betalen daarvan. Hierdoor komen de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk te staan." De desbetreffende personen hebben hun collega's volgens de NVJ "geen plezier" gedaan.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Maarten - June 16, 2012 - 12:47 pm
NVJ royeert leden als het OM dat wil. NL journalist in de bak voor drie maanden, bovenop twee weken voorarrest, zonder veroordeling. Wie wil het weten?
Home


 

.

.