HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Indonesische leger schiet Papoea-leider dood
 

WAENA, DO 14 JUNI 2012 - Mako Tabuni, leider van het Nationale West Papoea Komitee, is vanmorgen vroeg door de Indonesische politie doodgeschoten. Na het bekend worden van dit nieuws braken er her en der in Waena onlusten uit.


Volgens de lezing van de politie zou Tabuni zich verzet hebben bij diens arrestatie in de stad Waena in West-Papoea. Hij zou zich daarbij hardhandig hebben verzet en in het bezit zijn geweest van een eerder gestolen dienstwapen. Nadat hij op de vlucht wilde slaan, loste een agent een waarschuwingsschot waarna hij in de rug werd neergeschoten. Hij overleed om 10.00 lokale tijd.

Tabuni zou volgens de Indonesische politie betrokken zijn geweest bij een recente schietpartij en diverse brandstichtingen in de oostelijke provincie van het land. Mensenrechtenactivisten en -organisaties beweren dat Tabuni onbewapend was toen hij werd doodgeschoten. Direct na het bekend worden van het nieuws werd het onrustig in Waena, waarbij voertuigen in brand vlogen.

De laatste tijd is het zeer onrustig in West-Papoea. Bronnen ter plaatse spreken van dertien doden en honderden opgepakte Papoea's als gevolg van een mega-militaire operatie. West-Papoea werd in de jaren '60 door Indonesië geannexeerd. Sindsdien strijden leden van de Organisatie voor een Vrij Papoea voor onafhankelijkheid. Human Rights Watch riep de Indonesische regering donderdag op om hulporganisaties en journalisten toe te laten tot het land.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.