HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Moestuin rukt op door Spaanse crisis
 

MÁLAGA, WO 13 JUNI 2012 [IPS] - Tengevolge van de economische crisis gaan steeds meer Spanjaarden hun eigen groenten telen. In steden en dorpen duiken gemeenschappelijke moestuintjes op.


Zes jaar geleden doken de eerste gemeenschappelijke moestuinen op in Spanje. De laatste tweeënhalf jaar zit het fenomeen in de lift. Alleen al in de regio Madrid zijn er meer dan twintig. Ze worden beheerd door buurtverenigingen, universiteiten, milieugroepen. Zelfs het stadsbestuur participeert in een project.

"Door de crisis waarin we ons bevinden zien we een ander model ontstaan", zegt José Luis Fernández van de Regionale Federatie van Buurtverenigingen in Madrid. "Van fundamenteel belang is dat we de moestuin autonoom mogen beheren", zegt Jorge, een van de drijvende krachten achter El Caminito, een gemeenschapstuintje in het centrum van de Zuid-Spaanse stad Málaga. "Het is pure participatieve democratie."

Het stadsbestuur van Madrid stelde vorig jaar tijdelijk een braakliggend terrein van 100 m² ter beschikking. De bewoners plantten er bomen en zaaiden groenten zoals tomaten, erwten, maïs, avocado en broccoli. Bij het project zijn vijftien personen betrokken. Ze bewerken de moestuin en beleggen vergaderingen. Daarnaast steken ook kinderen en ouderen een handje toe.

Fernández pleit voor een juridisch kader, want nu is 85 procent van de moestuinen wettelijk niet in orde, vaak omdat ze zonder toestemming openbaar domein inpalmen. "De stadsmoestuinen recupereren niet alleen ongebruikte ruimte, het zijn ook ontmoetingsplaatsen, sociale centra in de openlucht die bepaalde waarden voorstaan."

De stadsmoestuinen tonen aan dat alternatieve methodes op lokaal niveau mogelijk zijn. Door de economische crisis voert de regering zware besparingen door. Een kwart van de bevolking zit momenteel zonder werk. Volgens Unicef dreigt voor 8 tot 26 procent van de Spaanse kinderen de armoede, een situatie die in Europa alleen in Bulgarije en Roemenië voorkomt.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.