HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Friekens alsnog voor
de 'Bijl'?
 

AMSTERDAM, DI 12 JUNI 2012 - Het openbaar ministerie van Amsterdam legt zich niet neer bij het besluit van de burgemeester om Villa Friekens van de ontruimingslijst te halen. Dat blijkt uit een brief aan de krakers.


Vorige week vrijdag maakte burgemeester Van der Laan bekend dat de gekraakte vrijplaats Villa Friekens aan de Kadoelenweg in Amsterdam-Noord "voorlopig" niet wordt ontruimd. "Eigenaar Imtech heeft geen concrete plannen voor dit terrein. Als ik zie wat hier allemaal voor moois gebeurt, vind ik niet dat je dit moet ontruimen", tekende Het Parool op uit zijn mond.

Maar officier van justitie Otto van der Bijl, verantwoordelijk voor het op de ontruimingslijst plaatsen van Friekens in het kader van het kraakverbod, legt zich er niet bij neer. "Het pand voldoet naar mijn oordeel aan de eisen om daadwerkelijk ontruimd te worden", schrijft hij in een brief die onlangs bij Villa Friekens werd bezorgd. Waar die 'eisen' betrekking op hebben, geeft hij echter niet aan.

"In de specifieke omstandigheden van dit pand die mij de afgelopen maanden duidelijk zijn geworden", zo vervolgt Van der Bijl, "zie ik echter reden de ontruiming uit te stellen en daarmee een langere termijn te gunnen aan de bewoners van het pand en het daaromheen gelegen erf om andere woonruimte te vinden. De uiteindelijke ontruiming zal op de gebruikelijke manier worden aangekondigd."

De krakers van Friekens vermoeden dat de ontruiming is uitgesteld vanwege het kort geding tegen de Staat, dat begin vorige week door hun advocaat werd aangespannen. Met het kort geding zou de strekking van het ontruimingsvonnis ter discussie worden gesteld. Het OM had daarin gesteld dat het vonnis betrekking heeft op het pand en de loods, niet voor het terrein waarop zich woonwagens bevinden.

"De rechter had ons ongetwijfeld in het gelijk gesteld", laat een bewoner weten. "Om gezichtsverlies te voorkomen heeft het OM de ontruiming uitgesteld. Wij vrezen dat het nieuwe vonnis wél volledig zal zijn, inclusief het terrein met woonwagens. Maar de eigenaar heeft geen bouwplannen. Van der Bijl stuurt bewust aan op een ontruiming voor leegstand."

Waarmee de vraag rijst welk spel burgemeester Van der Laan hierin speelt. In Het Parool vermeldt hij dat de gemeenteraad niet voor leegstand ontruimt. Onderwijl staat hij toe dat het OM de vrijplaats in september, als er weer een ontruimingsronde op de agenda staat, met inzet van de ME overdraagt aan de eigenaar die er geen plannen voor heeft. Tenzij Van der Laan het OM carte blanche heeft gegeven, mits het vonnis maar deugdelijk is. SP en GL van deelraad Amsterdam-Noord, kom er maar in...Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.