HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Massa-picknick tegen autoterreur
 

BRUSSEL, MA 11 JUNI 2012 - Zo'n 2000 mensen hebben zondag op de Anspachboulevard in Brussel gepicknickt. Ze willen dat een deel van de straat autovrij wordt gemaakt en meer ruimte biedt aan fietsers en voetgangers.


Gewoonlijk is de Anspachboulevard in het centrum van de Belgische hoofdstad het territorium van de auto, maar zondagmiddag even niet. Een paar duizend mensen namen de straat van 12.00 tot 14.00 uur in bezit, een protestactie die oogluikend werd toegestaan door de burgemeester. Uiteindelijk hield de politie rond 16.00 uur nog een aantal achterblijvers aan.

De betogers willen dat de stad Brussel meer doet aan de mobiliteit in de stad. Initiatiefnemer Philippe van Parijs wijst naar succesverhalen in Antwerpen, Gent en Leuven. "Het kan ook hier veel beter. Het kán en het móet. Daarom zijn wij hier." Van Parijs hoopt dat Brussel op de middellange termijn de vervuiling en het lawaai van autoverkeer ambitieus aanpakt. Op korte termijn hoopt hij op meer protestpicknicks in Brussel.

Volgens Van Parijs maakt het stadsbestuur al jaren studies en plannen, maar komt er nooit iets van terecht. "Het probleem is dat een kleine groep tegenstanders van een autoluwe binnenstad maar al te vaak de overhand heeft, waarvoor het algemeen belang moet wijken. Zoals lokale handelaars die bang zijn geld te verliezen, wat overigens nooit bewezen is. De mensen die wel genieten van een groene hoofdstad hebben geen stemrecht."

Burgemeester Thielemans heeft inmiddels toegezegd eind 2013 een concreet project klaar te hebben voor de herinrichting van het stadscentrum. Maar Van Parijs gelooft hem niet. "De burgemeester verschuilt zich achter het economische en toeristische karakter van het centrum als excuus om jarenlang niets te doen. Hij heeft de gewoonte allerlei plannen te maken en die dan niet uit te voeren. De plannen voor autovrije centrale lanen dateren al van eind jaren '90."Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.