HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Villa Friekens wordt gespaard
 

AMSTERDAM, ZA 9 JUNI 2012 - De gepland staande ontruiming van vrijplaats Friekens is van de baan. De burgemeester heeft een stokje in het ME-wiel van het openbaar ministerie gestoken.


Vrijdagmiddag bezocht burgemeester Van der Laan op afspraak het gekraakte terrein aan de Kadoelenweg. In zijn gezelschap bevond zich onder andere de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord en politiecommissaris Leen Schaap die belast is met de ontruimingen in de hoofdstad. Ze kregen een rondleiding inclusief een circusact aangeboden.

De niet geheel toevallig aanwezige journalist van Het Parool, die de burgemeester had meegenomen, tekende na afloop op dat Van der Laan van mening is dat de bewoners van Villa Friekens zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken. "Eigenaar Imtech heeft geen concrete plannen voor dit terrein en als ik zie wat hier allemaal voor moois gebeurt, vind ik niet dat je dit moet ontruimen."

Eind april viel bij de krakers van Villa Friekens in Amsterdam-Noord een brief van het openbaar ministerie op de deurmat. Persofficier Otto van der Bijl gaf hierin aan dat de vrijplaats op de nominatie stond te worden ontruimd. De ME zou op 19 juni, in het kader van een zogenoemde ontruimingsronde, voor de deur staan van het gebouw, tenzij de krakers vrijwillig zouden vertrekken.

De bewoners van het in 2002 gekraakte terrein hebben sindsdien niet stil gezeten. Ze spanden een kort geding aan tegen het ontruimingsvonnis voor het gebouw plus loods, dat op 12 juni zou dienen. Afgelopen week werd een tweede kort geding aangespannen dat betrekking had op het terrein van Friekens, waar woonwagens en bewoonde bussen staan. Hiervoor ligt geen ontruimingsbevel.

Tevens werden politici van SP en GL van zowel stadsdeel Noord als de Centrale Stad benaderd. Bij navraag van de SP bleek het stadsdeelbestuur van Amsterdam-Noord niet op de hoogte te zijn van de geplande ontruiming. Er zijn bij het stadsdeel geen nieuwe bouwplannen bekend. Wél is een in 2009 afgegeven sloopvergunning aan BAM Woningbouw nog operationeel, maar ontwikkelaar BAM heeft zich teruggetrokken.

Dat Friekens op de ontruimingslijst van 19 juni terecht is gekomen zonder dat er een concrete bestemming voor is, geeft te denken. Naar verluidt heeft verantwoordelijk hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar de vrijplaats mee willen nemen omdat daarmee het totaallijstje voor die dag compleet zou zijn. Het is het OM geweest dat Imtech heeft aangeboden het bedrijfspand met bijbehorende loods op het voormalige Kiekensterrein leeg op te leveren.

Het wekt de indruk dat het OM volstrekt willekeurig te werk gaat. Dit is in tegenspraak met het uitgangspunt van de gemeenteraad die niet voor leegstand wenst te ontruimen. Uitzondering op deze regel betreft kraakpanden die ernstige overlast veroorzaken in hun omgeving, maar daar is in het geval van Friekens geen sprake van. Dat Van der Laan de ontruiming heeft geblokkeerd, valt de man te prijzen, maar het is niet genoeg. De werkwijze van het OM inzake ontruimingen dient dringend onderzocht te worden.


Foto: Viering van het vierjarig bestaan van Villa Friekens in 2006.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Adilene - January 29, 2013 - 01:21 pm
I came back here to look at your hiiene photo again, just in case this guy's hiiene got better, and found your snowy photo. Kind of a bummer to think of cold, white stuff after it's been so warm. Your photo has convinced me that I'm very over snow, at least for another six months.
Home


 

.

.