HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ganzenverdelging Schiphol gestart
 

HOOFDDORP, DI 5 JUNI 2012 - De rechtbank in Haarlem heeft groen licht gegeven voor het vergassen van ganzen rondom Schiphol. De Faunabescherming wilde de verdelging via een kort geding voorkomen.


Met het verlenen van een ontheffing op 31 mei jl. heeft de provincie Noord-Holland de weg vrijgemaakt om tot 14 juli aanstaande massaal ganzen te vergassen in een groot deel van Noord-Holland. Duke Faunabeheer is maandagochtend vroeg begonnen met het afmaken van de vogels. Op en rond de luchthaven Schiphol zijn al zo'n duizend ganzen vergast.

Aanleiding voor dit besluit zijn de risico's voor het vliegverkeer door aanvaringen met ganzen. Sinds 1999 is het aantal ganzen in de omgeving van de luchthaven sterk toegenomen. Bovendien is het aantal vliegbewegingen uitgebreid. De Faunabescherming is eveneens van mening dat er niet moet worden gewacht totdat er ongelukken gebeuren, maar zijn tegen het doden van de dieren.

Met een kort geding dat vanochtend voor de rechtbank in Haarlem diende, heeft men geprobeerd de massaverdelging tegen te gaan. De rechter oordeelde dat de dieren afgemaakt mogen worden door ze te vergassen met koolstofdioxide. Volgens de rechter is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van onnodig lijden.

De milieuorganisatie stelt dat vergassing geen goede manier is om de overlast structureel te bestrijden. Volgens de natuurorganisatie zijn de weilanden in de directe omgeving van de luchthaven voor ganzen erg aantrekkelijk. Daarom vliegen ze in de buurt van Schiphol. "Op deze manier is de gans de dupe en wordt er voor veel gemeenschapsgeld een 'schijnveiligheid' gecreëerd", aldus de Faunabescherming.

Volgens Stichting Ganzenbescherming Nederland zijn de percelen rondom Schiphol bij de grauwe ganzen zo in trek omdat ze hun oorspronkelijke broed– en leefgebied, de Oostvaardersplassen, wegens voedselgebrek verlaten. Dit als gevolg van de aanwezigheid van runderen, paarden en herten in het door Staatsbosbeheer beheerde natuurgebied. Vanaf juli keren de ganzen weer terug naar Flevoland vanwege de oogstresten.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Flip - June 20, 2012 - 10:21 pm
Vergaste ganzen naar de voedselbank


Flip - June 06, 2012 - 02:31 pm
RECEPT: Zaterdagse rigatoni met Schipholgans
Lekker anders: kroketten van Schipholgans


Flip - June 06, 2012 - 10:26 am
Mag hopen dat ze naar de voedselbank gaan.
Home


 

.

.