HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  IKEA kapt Russisch oerbos
 

STOCKHOLM, MA 4 JUNI 2012 [IPS] - Meubelgigant IKEA ligt onder vuur omdat het hout gebruikt afkomstig uit eeuwenoude oerbossen in Karelië, gesitueerd in Noord-Rusland.


Hout is veruit de meest gebruikte grondstof in IKEA-producten. De winkelketen gebruikte jarenlang de slogan 'We Love Wood' om te benadrukken dat het enkel hout gebruikt dat op een economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde manier geproduceerd is. Maar een nieuw rapport van Zweedse en Russische milieuorganisaties beweert het tegendeel.

Uit onderzoek van onder meer de Zweedse staatstelevisie blijkt dat Swedwood, een dochteronderneming van IKEA, jaarlijks zo'n 560 hectare (ca. 1000 voetbalvelden) aan bomen omhakt in waardevolle bossen. Het oerbos beslaat een beperkte oppervlakte in het noorden van Karelië, maar heeft een grote waarde voor de biodiversiteit.

De Zweedse milieuorganisatie Protect the Forest documenteerde hoe IKEA via Swedwood in het noordwesten van Karelië bossen vernielt die twee- tot zeshonderd jaar oud zijn. De gordel van maagdelijke wouden in Rusland heeft, samen met de regenwouden op de evenaar, een essentiële functie voor het leven op aarde.

Opvallend is dat Swedwood gecertificeerd is door het Forest Stewardship Council (FSC), een streng certificaat dat moet garanderen dat hout uit verantwoord bosbeheer afkomstig is. FSC legt strikte regels op om de bescherming van oerbossen te verzekeren, maar de gecertificeerde bedrijven worden op het terrein gecontroleerd door onafhankelijke auditbureaus.

Anders Hildeman, verantwoordelijk voor het bosbeheer bij Ikea, laat weten dat IKEA achter de eigen richtlijnen blijft staan en milieubescherming belangrijk vindt bij de productie van hout. "Ons doel is het bosbeheer te ontwikkelen en te verbeteren. Swedwood heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het bosbeheer in Karelië", aldus Hildeman.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Nhle - June 20, 2012 - 04:13 am
Tisho, mnogo hubav case za tova kak social moje da ilzeze izvan control. A ot tova koeto cheta mai za IKEA neshtata sa zagubeni, zashtoto PR crizite se ovaldyavat edinstveno predi te da mogat da badat categorizirani kato takiva.Sashto se chudeh dali e vazmojno tova da bade dobre coordinirana ataka ot konkurenciyata na IKEA, e.g. brand warfare? Vsichki znaem che za malka strana kato nashtata konkurenicyata e poveche ot dostatachna. P.S. sorry no nyama kirilica na tova PC
Home


 

.

.