HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Friekens ontruimd, omdat justitie het wil
 

AMSTERDAM, ZO 3 JUNI 2012 - Villa Friekens in Amsterdam-Noord is door justitie toegevoegd aan de lijst van de nog deze maand te ontruimen kraakpanden. Een onzinnige operatie daar er geen concrete plannen zijn voor het terrein.


'Friekens ontruimd voor leegstand'. Onder deze kop roepen de bewoners en gebruikers van het tien jaar geleden gekraakte terrein aan de Kadoelenweg in Amsterdam-Noord sympathisanten op hun handtekening te plaatsen onder een petitie. Het is een van de middelen om de voor 20 juni gepland staande ontruiming te voorkomen.

Naar verluidt vindt deze zinloze expertise niet plaats op verzoek van de eigenaar, Imtech Utiliteit West BV, maar op aandrang van het openbaar ministerie van Amsterdam. Het is de politie zelf die op de eigenaar is afgestapt met het aanbod om het bedrijfspand met bijbehorende loods op het voormalige Kiekensterrein leeg op te leveren. Vervolgens dient Imtech er slechts voor te zorgen dat het terrein niet opnieuw gekraakt wordt.

Een merkwaardige gang van zaken, aangezien de gemeenteraad in het verleden heeft aangegeven geen kraakpanden te laten ontruimen waar geen acute plannen voor zijn. Geen ontruiming voor leegstand dus, al wordt deze bestuurlijke afspraak in de praktijk met voeten getreden. Het lijstje met panden die op last van het kraakverbod zijn ontruimd en sindsdien leeg staan, is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkende.

Naast de krakers is ook de SP-fractie van deelraad Noord not amused. "Die mensen moet je niet van zo'n terrein verjagen om het vervolgens jaren braak te laten liggen. Dan kun je beter wachten tot de crisis voorbij is en er wél gebouwd kan worden", meldt SP-fractievoorzitter Daniël Peters. "Dit is een van die unieke rafelranden in de stad."

Bij navraag van de SP bleek het stadsdeelbestuur van Amsterdam-Noord eveneens verrast te zijn over de aanstaande ontruiming. Er zijn bij het stadsdeel geen nieuwe bouwplannen bekend. In 2009 werd het oorspronkelijke bouwplan ingetrokken vanwege de economische crisis. Stadsdeelvoorzitter Rob Post gaat, mede op verzoek van de SP, over de ontruiming in gesprek met de burgemeester.

Ook omwonenden van de gekraakte vrijplaats zitten niet te wachten op een ontruiming. Ze zijn als de dood dat, wanneer er in de toekomst eenmaal woningen zijn gebouwd op Kadoelenweg 360, ook de aangrenzende Wilmkebreekpolder op de schop gaat. Het betreft een uniek onbeschermd natuurgebied van 400 jaar oud, eigendom van projectontwikkelaar Amvest. Natuurmonumenten heeft een bod gedaan op de polder, maar Amvest vroeg te veel.


Foto
: Viering van het zesjarige bestaan van Villa Friekens in 2008.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.