HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Spelen 2012: Protestgeluiden
 

LONDEN, MA 30 JULI 2012 - De medailleregen van de Olympische Spelen is dan wel begonnen, maar niet alles is goud wat er blinkt. Nabestaanden van de giframp in Bhopal, boze inwoners van Londen en voorstanders van het fietsgebruik vroegen de aandacht.


Afgelopen zaterdag kwamen zo'n 300 mensen in het oosten van Londen op de been voor een betoging tegen het 'commerciële en militaristische' karakter van het prestigieuze sportevenement. De betogers hekelen de Spelen als een 'mastodont' van het bedrijfsleven die over de inwoners van Londen heen walst en hun burgerrechten met voeten treedt.

De demonstranten, op de been gebracht door het Counter Olympics Network, menen dat er helemaal geen sprake is van een Olympische 'boost' voor de arbeidersklasse in Oost-Londen zoals vaak wordt beweerd. Juist grote sponsors als McDonald's en Coca-Cola zouden profiteren van het sportevenement dat zo'n 9,3 miljard pond (11,9 miljard euro) kost.

Honderden overlevenden van het gaslek in 1984 in het Indiase Bhopal hielden donderdag een 'Speciale Olympische Spelen', met kinderen die met afwijkingen geboren zijn. Met deze protest-Spelen willen de overlevenden het Amerikaanse bedrijf Dow Chemical - sponsor van de Olympische Spelen in Londen - te schande maken.

De alternatieve openingsceremonie werd gevormd door een optocht van spastische, deels verlamde en ook geestelijk gehandicapte kinderen. Sommigen zaten in een rolstoel, anderen liepen de optocht aan de arm van een begeleider. Later namen de kinderen deel aan een kruiprace, een sprint van 25 meter en een wedstrijd 'lopen onder begeleiding'.

In 1984 lekte veertig ton giftig methylisocyanaatgas uit een fabriek in Bhopal van Union Carbide - dat in 2001 in handen kwam van Dow Chemical. Zo'n 15.000 mensen kwamen om het leven en duizenden mensen raakten verminkt of kregen te kampen met andere gezondheidsproblemen. In totaal zouden zo'n half miljoen mensen getroffen zijn door de ramp.

Op vrijdagavond, tijdens de openingsceremonie van de Spelen, hield de actiegroep Critical Mass haar maandelijkse fietsprotest. In Londen is het door het nagenoeg ontbreken van fietspaden levensgevaarlijk om je per fiets te verplaatsen in het drukke auto-/scooterverkeer. Ditmaal namen er vanwege de speciale gelegenheid zo'n 500 fietsers deel, terwijl dat er gewoonlijk 100 zijn.

Ver kwamen ze echter niet. Bij het Olympisch Park werd de groep door de politie ingesloten op grond van een tijdelijke verordening waarmee acties en demonstraties in de Olympische-zone verboden zijn. Ruim 130 fietsers werden aangehouden nadat ze geprobeerd zouden hebben het politiekordon te doorbreken.


zie ook:

-
Spelen 2012: Agent Orange weer actueel (28-07-12)
-
Spelen 2012: Duurste ooit (26-07-12)
- Spelen 2012: Ongezonde commercie (24-07-12)
- Spelen 2012: Londen op oorlogssterkte (15-07-12)
- Spelen 2012: Afweergeschut blijft op woontorens (11-07-12)
- Demonstratieverbod tijdens Spelen Londen (21-11-11)Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Alejandra - September 01, 2012 - 05:54 pm
Ik citeer even een recitae op een ander stuk (): de wetenschap c.q. evidence based medicine is mensenwerk, en verre van perfect. Politieke en persoonlijke motieven en beperkingen spelen helaas mee. Inderdaad, wetenschappers hebben ‘bruikbaarheid van resultaten’ lang niet altijd op nummer 1 van het prioriteitenlijstje staan. En inderdaad, er gaapt soms een pijnlijk gat tussen wetenschappers die hun mitsen en maren koesteren en artsen (politici, publiek etc.) die zekerheid eisen. Wetenschap is nu eenmaal geefnstitutionaliseerde twijfel.Maar zijn dit fouten van het wetenschappelijke systeem?Dat niet-wetenschappelijke belangen meespelen in het publiceren van onderzoek is geen gevolg van het systeem, maar een onoverkomelijke tekortkoming. Mensen blijven mensen. Wordt echter een geval van belangenverstrengeling of gerommel met resultaten ontdekt, dan is de wetenschap zelf de eerste die moord en brand schreeuwt. De wetenschap is het best georganiseerde systeem van onderzoek naar de werkelijkheid dat we hebben.Wetenschappers doen niet alleen direct toepasbaar onderzoek, maar proberen ook fundamenteler vragen te beantwoorden. Is dat erg? ‘Toepasbaar onderzoek’ betekent vaak echter vooral dat naar details wordt gekeken, op korte termijn, kleine stapjes. Voor grotere doorbraken zijn we altijd afhankelijk geweest van wetenschappers die naar het grote geheel kijken, naar de toekomst en zoeken naar ingrijpende ontdekkingen. Uiteraard gebruikmakend van de wetenschappelijke methode.Verreweg de belangrijkste moeilijkheid blijft de omgang met onzekerheid van wetenschappers enerzijds en beleidsmakers, artsen, publiek anderzijds. De essentie van een wetenschapper is dat hij altijd blijft twijfelen. Absolute zekerheid bestaat in de wetenschap niet en dat is vaak niet wat een politicus of patiebnt wil horen.Daarop heb ik een duidelijk antwoord: dat is dan jammer. Het enige alternatief mensen geloven die wel zeggen absolute zekerheid te bieden heeft ons nog nooit een steek verder gebracht. Dank Alex! Dus nogmaals: er is geen beter alternatief. Alle alternatieven zijn minder controleerbaar en daarmee gevaarlijker. Uitgaan van angst is nog wel het domste wat je kunt doen.


Groeneveld - August 26, 2012 - 02:11 am
engeland heeft de spelen niet gewonnen maar de corrumptie en de corruptie van de doorgestoken kaarten glansrijk doorstaan voorzover het opgeklopte relletje in amsterdam - olympisch stadion-buurt - van enige jaren geleden alweer er veel zoniet dan toch wel alles mee te maken heeft gehad en de kinderpornoaffaire want tenslotte is connexxion toch britisch ....
Home


 

.

.