HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Spelen 2012:
Duurste ooit
 

LONDEN, VR 26 JULI 2012 - Eén op de vijf Britten leeft onder de armoedegrens. Het weerhield de overheid er niet van 11 miljard euro te spenderen aan het internationale sportevenement de Olympische Spelen.


Daarmee zijn de Olympische Spelen in Londen niet alleen de duurste aller tijden, ze kennen ook de grootste budgetoverschrijding sinds Atlanta (1996), zo blijkt uit een studie van de Saïd Business School, dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit van Oxford. In het bid uit 2005 ging de Britse overheid nog uit van een budget van 5.4 miljard euro, inmiddels is er reeds sprake van 10.8 miljard.

Uit het onderzoek blijkt dat bestuurders keer op keer de kosten van megaprojecten als de Spelen veel te optimistisch inschatten, dat begrotingen vele malen worden overschreden en dat vrijwel nooit een bestuurder de bouw van een megaproject voortijdig durft te stoppen. Dat komt doordat veel plannen om strategische redenen te optimistisch worden gepresenteerd en bestuurders te weinig kritisch zijn.

Vergeleken met andere grote projecten, zoals ICT-programma's en infrastructurele plannen, zijn de overschrijdingen van de budgetten voor Olympische Spelen extreem, stelt onderzoeker Bent Flyvbjerg van de Saïd Business School in het Financieel Dagblad. Hij voorspelt dat Londen de duurste Spelen zullen worden van de afgelopen vijftig jaar, nog duurder dan die van Peking.

Dat de Spelen meer budgetoverschrijdingen kennen dan andere megaprojecten is volgens de onderzoekers te wijten aan het feit dat van de duizenden mensen die aan het project werken vrijwel niemand ervaring heeft opgedaan bij eerdere edities. Daarmee is het organiserend comité een speelbal in handen van het veeleisende Internationaal Olympisch Comité (IOC), waarvan het qua informatievoorziening afhankelijk is.

In tegenstelling tot het organiserend comité namen Flyvbjerg en zijn team alle kosten mee in hun onderzoek: beveiliging, de bouw van sportaccommodaties, mediacentra en het atletendorp. Het zijn kosten waarvan het maar de vraag is of ze ooit worden terugverdiend. De Spelen in Athene 2004 hebben de financiële en economische situatie van Griekenland verslechterd. De Canadese stad Montréal is dertig jaar bezig geweest om de schulden van de Winterspelen van 1976 af te betalen.


zie ook:
- Spelen 2012: Ongezonde commercie (24-07-12)
- Spelen 2012: Londen op oorlogssterkte (15-07-12)
- Spelen 2012: Afweergeschut blijft op woontorens (11-07-12)
- Demonstratieverbod tijdens Spelen Londen (21-11-11)



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Giuseppe - September 01, 2012 - 08:58 am
het is dat deel van jezelf wat je stedes overhaalt om slapend te blijven..dus in de comfortzone..angst voor het ontwaken en de gevolgen kan een motivatie zijn om dat te willen.




Home


 

.

.