HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Spelen 2012: Ongezonde commercie
 

LONDEN, DI 24 JULI 2012 - Fastfoodketen McDonald's is als sponsor prominent aanwezig op de Olympische Spelen. Niet alleen activisten maar ook Britse politici spreken zich uit tegen het partnerschap.


"Londen kreeg de Spelen met de belofte een gezonde en actieve levensstijl te promoten voor kinderen in de wereld", zegt Jenny Jones van de Green Party. Ze diende onlangs een motie in in een poging McDonald's, Coca Cola en andere sponsors te weren van de Olympische Spelen. "Het IOC gaat in zee met sponsors die met hun voedsel bijdragen aan obesitas."

Volgens de marketingstrategie van McDonald's gaan investeringen in sporteducatie hand-in-hand met de verkoop van goedkoop fastfood met veel calorieën. Het bedrijf sponsort ook lokale voetbalclubs. McDonald's is al sinds 1979 officieel sponsor van de Olympische Spelen. Het bedrijf verlengde, evenals Coca Cola, onlangs het contract met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot 2020.

In een interview met The Financial Times zegt voorzitter Jacques Rogge van het IOC dat reclame voor fastfood slecht samengaat met het sportieve karakter van de Spelen, maar dat de Spelen de financiële steun van de bedrijven nodig hebben. Het groeiende aanbod van light-producten zoals Coca-Cola Zero en de salades bij McDonald's ziet Rogge als een bewijs dat de bedrijven ook aan de gezondheid denken.

Ook uit de medische wereld klinken afkeurende geluiden. De Academy of Royal Medical Colleges in Groot-Brittannië verklaarde onlangs dat sponsoring door de fastfoodketen een verkeerd signaal afgeeft aan het Britse volk. Groot-Brittannië telt het hoogste aantal mensen met overgewicht in Europa. Tweeëntwintig procent van de Britten is volgens onderzoek veel te zwaar.

Het Olympisch restaurant van McDonald's in het Atletendorp is het grootste in de wereld met 1500 zitplaatsen. Naar verwachting zullen er dagelijks ongeveer 14.000 mensen eten tijdens de Spelen. Om het ongezonde imago van fastfood te bestrijden, biedt McDonald's onder meer happy meals aan met gratis bewegingsgadgets. Daarmee kunnen kinderen zien hoeveel stappen ze op een dag zetten.

Op de veertig trefpunten van de Spelen mogen alleen Coca-Cola, McDonald's, Cadbury, Nature Valley en Heineken hun producten verkopen. Coca Cola is al sponsor sinds 1926. Volgens Benjamin Seeley van het IOC sponsort het bedrijf meer dan 250 programma's op het gebied van fysieke activiteit en voedingsvoorlichting in honderd landen. De Spelen zijn financieel voor meer dan 40 procent afhankelijk van dit soort sponsors.

Niet alleen voedselverkopers liggen onder vuur. Indiase atleten en afgevaardigden doen niet mee aan de openingsceremonie en de afsluiting van de Spelen, uit protest tegen sponsoring door Dow Chemical. Dow is eigenaar van Union Carbide. Door een gaslek bij dat bedrijf in 1984 kwamen in Bhopal in India meer dan 22.000 mensen om. Ook raakten de bodem en het water in de omgeving ernstig vervuild.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  



Home


 

.

.