HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Leers mag nu geen Somaliërs uitzetten
 

DEN HAAG, DI 17 JULI 2012 - Somalische asielzoekers mogen voorlopig niet worden uitgezet naar hun eigen land. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak van een Somaliër tegen minister Leers.


Volgens de bestuursrechter is het nu niet mogelijk om veilig via Mogadishu naar andere gebieden van Somalië te reizen. Dat betekent volgens het internationaal recht dat mensen niet mogen worden uitgezet naar die plaats. Volgens de Raad van State geldt dat ook voor mensen die op doorreis zijn naar veiligere gebieden in het Afrikaanse land.

Somaliërs mogen volgens de Raad van State dan ook niet in vreemdelingendetentie gesteld worden en als ze vastzitten moeten ze worden vrijgelaten. Eerder kwam de rechtbank in Zwolle al tot dezelfde conclusie. "We zijn erg blij met deze uitspraak", zegt woordvoerder Abdisalam Yasin Ali van Vluchtelingen op Straat. "We hopen we nu in Nederland te mogen blijven."

Het ministerie bestudeert de gevolgen van de uitspraak, waartegen geen beroep kan worden aangetekend. Er verblijven momenteel 300 uitgeprocedeerde Somaliërs in ons land. Van hen zitten er 40 in detentie. Er wordt nu gekeken wat het land was van waaruit de Somaliërs in Nederland zijn gearriveerd. Als dat land veilig genoeg is, dan moeten de Somaliërs in kwestie daarheen.

Uitgeprocedeerde Somaliërs voeren frequent actie tegen hun gedwongen uitzetting. In mei nam een groep deel aan een tentenkamp bij de ingang van AZC Vlagtwedde, met als doel de IND te bewegen dat hun asielaanvraag opnieuw in behandeling zou worden genomen en dat men onderdak zou krijgen. Uiteindelijk werd het tentenkamp ontruimd, waarna de achterblijvers ondergebracht werden in asielzoekerscentra.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.