HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kerncentrale België lekt
 

TIHANGE, VR 13 JULI 2012 - Greenpeace acht het "verontrustend", maar Electrabel zegt dat het "geen enkel gevaar" vormt. Feit is dat de kerncentrale van het Belgische plaatsje Tihange al zeker tien jaar radioactief afval lekt.


De Belgische milieupartij Groen en Greenpeace eisen een onmiddellijke inspectie van de kerncentrale van Tihange nu deze week bekend is geworden dat er al jaren licht radioactief water uit de installatie lekt. Maar volgens uitbater Electrabel en ook het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle vormt het lek geen enkel gevaar.

Het was de Franstalige krant La Libre die het lek aan het licht bracht. Het euvel doet zich voor in het zogenoemde desactiveringsbad van de centrale. In dat bad wordt gebruikte nucleaire brandstof in gedeponeerd om af te koelen. Maar in dat bad zit een klein scheurtje, waar dagelijks zo'n twee liter licht radioactief water uit lekt. De kerncentrale ligt aan de Maas, ten zuiden van Maastricht.

Greenpeace noemt het "zeer zorgwekkend dat een probleem al een tiental jaar bestaat, maar nog altijd niet is opgelost." Aangezien kernreactoren voortdurend blootstaan aan hoge thermische en stralingsdruk, ontstaan verouderingsverschijnselen, zoals kleine scheurtjes in cruciale componenten. "Die verouderingsverschijnselen zijn moeilijk op te sporen en komen vaak slechts aan het licht wanneer ze tot een fatale breuk van cruciale componenten leiden", waarschuwt Greenpeace.

De federale regering besloot onlangs de kerncentrale Tihange I nog tien jaar langer open te houden, terwijl het eigenlijk de bedoeling was deze te sluiten, net als Doel I en Doel II. Greenpeace noemt het besluit "totaal onverantwoord." "Problemen in kerncentrales moeten niet worden beheerd. Ze moeten worden opgelost", aldus de milieuorganisatie. In een straal van 30 kilometer rond Tihange wonen ruim 840.000 mensen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.