HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  Wederom vluchtelingendrama
op zee
 

TUNIS, DO 12 JULI 2012 - Tijdens een boottocht over de Middellandse Zee zijn 54 mensen omgekomen. Ze stierven van dorst bij een mislukte poging om met een rubberboot van Libië naar Italië te varen.


Een man uit Eritrea was de enige overlevende. Hij werd dinsdagavond door Tunesische vissers gered nadat de wrakstukken van de boot voor de kust van Tunesië waren te zien. De man vertelde dat hij met 54 anderen eind juni begon aan de oversteek naar Italië. De helft van de opvarenden is afkomstig uit Eritrea, zo meldt het VN Vluchtelingenagentschap UNHCR.

Na een dag varen was de Italiaanse kust voor de 55 vluchtelingen in zicht, maar vervolgens dreef de rubberboot af door de sterke wind. Daarna liep er langzaam lucht uit de opblaasbare boot. Al snel na het vertrek van de tocht die twee weken duurde, zouden er problemen zijn geweest met het vaartuig. Door afwezigheid van drinkwater stierven enkele vluchtelingen al na enkele dagen, de rest behielp zich met zeewater.

Een woordvoerder van UNHCR vindt het onbegrijpelijk dat de afgelopen twee weken geen enkel schip de rubberboot heeft opgemerkt. "Ik roep alle schepen op alert te zijn voor migranten en vluchtelingen in de Middellandse Zee", zegt Aleinikoff van het UNHCR. "De Middellandse Zee is een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Het is bittere noodzaak dat de traditie van het redden van schipbreukelingen weer in ere wordt hersteld."

Volgens het VN-Vluchtelingenagentschap zijn er dit jaar inmiddels 170 mensen omgekomen in een poging van Libië naar Italië te varen. Ongeveer 1.300 bootvluchtelingen zouden Italië daadwerkelijk hebben bereikt, terwijl 1.000 mensen in Malta aankwamen. Momenteel zou zich nog een groep van vijftig Eritreërs op zee bevinden, die echter niet gered wil worden door mariniers afkomstig uit Malta. Zij willen Italië zien te bereiken.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.