HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Actievoerende Braziliaanse vissers vermoord
 

RIO DE JANEIRO, DI 10 JULI 2012 [IPS] - In een Braziliaans vissersdorp zijn sinds 2009 al vier vissers vermoord. De laatste moorden dateren van twee weken geleden. De vissers verzetten zich tegen een groot project van staatsoliebedrijf Petrobras.


De vermoorde vissers maken deel uit van de Vereniging van Mannen en Vrouwen van de Zee (Ahomar), een organisatie van 2.000 kleine vissers die tegen de vervuiling van de Guanabarabaai, net ten noorden van Rio de Janeiro, strijden. De meest recente slachtoffers zijn Almir Nogueira en Jõao Luiz Telles.

Het lichaam van Nogueira werd twee dagen later gevonden, onder water vastgebonden aan zijn boot. Het lichaam van Telles dook op 25 juni op in een naburige gemeente, zijn handen en voeten waren vastgebonden. Volgens Ahomar vertoonden de lichamen "duidelijke tekenen van executie".

Sinds 2007 protesteert Ahomar tegen de bouw van het Petrochemisch Complex van Rio de Janeiro, een van de grootste investeringen van staatsoliebedrijf Petrobras. Volgens Ahomar zijn de visbestanden met 80 procent verminderd sinds de start van de werken. In 2009 blokkeerden ze met hun boten gasleidingen, waarna ze worden bedreigd.

In 2009 werd Paulo Souza, de penningmeester van Ahomar, voor de ogen van zijn familie gedood met vijf kogels in het hoofd. Een jaar later werd een andere oprichter van de vereniging, Marcio Amaro, in zijn huis vermoord, voor de ogen van zijn vrouw en moeder. Beide moorden bleven onopgehelderd.

Ahomar-voorzitter Alexandre Anderson werd ook al meermaals het doelwit van aanslagen en krijgt nu voortdurend politiebewaking. Vrijdag vond een protestactie plaats om de straffeloosheid van de moorden aan te klagen. Kort nadien werd Anderson opnieuw bedreigd. Sinds de nieuwe moorden durven de vissers niet meer op zee te gaan.

Marcelo Freixo, voorzitter van de mensenrechtencommissie van het deelstaatparlement van Rio de Janeiro, gelooft niet dat Petrobras achter de moorden zit. Wel stelt hij vast dat de bedrijven die voor Petrobras werken, zich soms van bewakingsfirma's bedienen die overgaan tot "intimidaties, bedreigingen en zelfs moorden."

Onlangs maakte Global Witness bekend dat er gedurende het afgelopen decennium maar liefst 711 activisten en journalisten die zich hebben ingezet voor landrechten en de bescherming van wouden zijn vermoord. Bovendien blijkt het jaarlijks aantal slachtoffers in de voorbije drie jaar te zijn verdubbeld. De meeste moorden vinden plaats in Brazilië, Colombia, de Filipijnen en Peru.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.