HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Overheid subsidieert gigastal'
 

AMSTERDAM, MA 9 JULI 2012 - De geplande omstreden gigastal in het Limburgse Grubbenvorst wordt achter de schermen van alle kanten door de overheid gesubsidieerd. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.


Voor de bouw van de gigastal voor 1.1 miljoen plofkippen en 35.000 varkens is € 2,1 miljoen aan subsidies van het Rijk en de provincie toegezegd. Daarnaast komt het megabedrijf in aanmerking voor financiële voordeeltjes tot een bedrag van € 11 miljoen. Er worden subsidies verstrekt voor onder meer PR en communicatie rond de bouw van de gigastal, adviesdiensten, het oplossen van juridische knelpunten en marketingkosten.

De bevindingen zijn opmerkelijk, omdat staatssecretaris Bleker veebedrijven met meer dan een miljoen kippen eerder nog een 'exces' noemde. Er is wetgeving in de maak om megastallen met meer dan 240.000 plofkippen of 10.000 vleesvarkens te verbieden om 'extreme industrialisatie' te voorkomen. Wakker Dier wil dat het geld zoveel mogelijk worden geblokkeerd en teruggevorderd.

Daarnaast wil Wakker Dier dat megastallen expliciet worden uitgesloten van subsidies om dergelijke omstreden subsidies in de toekomst te voorkomen. De stal in Grubbenvorst dreigt elf keer groter te worden dan de grens van een megastal en acht keer groter dan de grens die in het wetsvoorstel van Bleker staat. Daarmee wordt het verreweg de grootste stal van Nederland; de eerste gigastal.

De megastal krijgt in ieder geval subsidie van het Rijk en de provincie Limburg. Het totaal aan toegezegde subsidies bedraagt minimaal € 2.1 miljoen maar wordt deels pas uitgekeerd bij realisering. Daarnaast krijgt het bedrijf financiële voordeeltjes van de gemeente en profiteert het van EU-fondsen.

Wakker Dier wil dat bij dergelijke regelingen in de subsidievoorwaarden wordt vastgelegd dat megastallen van subsidie worden uitgesloten. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft in een reactie aan dat de bewuste subsidies zijn verleend tussen 2002 en 2009, in de periode voordat Bleker aantrad.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Clarissa - August 31, 2012 - 03:44 pm
Toch nog even een nieuwsgierige vraag van een toaatl niet hondenkenner aan Robbie: Loens je zelf alleen naar teefjes, of raak je opgewonden van de krachtige uitstraling van een mannelijk hondenlichaam? Hoe zit dat eigenlijk met honden, kunnen die ook homohondenzijn in die e1ndere betekenis?'


Ineke - July 11, 2012 - 01:06 pm
Ik heb wel een naam voor dat plan in Grubbenvorst: ....
De Schweinerei...
www.veganisme.org.


poohcorners - July 10, 2012 - 12:55 am
Groot schandaal, volksverlakkerij. Niemand wil dit, onze volksvertegenwoordigers willen dit duidelijk niet, vervolgens stiekem toestemming geven met daarbovenop nog een vette subsidie!?
Dit valt niet te volgen.
Home


 

.

.