HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Inwoners Bhopal in beroep na vrijspraak Dow Chemical
 

WASHINGTON, ZO 8 JULI 2012 - Inwoners van de Indiase stad Bhopal gaan in beroep tegen de controversiële vrijspraak van Dow Chemical in het dossier-Bhopal. De giframp in 1984 kostte aan meer dan 22.000 mensen het leven.


Rechter Judge John Keenan wees vorige week de rechtszaak af tegen Union Carbide, nu onderdeel uitmakend van Dow Chemical. De rechter is van mening dat noch Union Carbide, noch de voormalige voorzitter Warren Anderson verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak van Bhopal, waar de grond en het water nog jaren vervuild zullen blijven.

Het gaslek in Bhopal is een van de ergste industriële rampen uit de geschiedenis. Op 3 december 1984 werden in de Indiase stad meer dan een half miljoen mensen blootgesteld aan het giftige gas methylisocyanaat. Tussen de zeven- en tienduizend mensen stierven onmiddellijk, en nog eens vijftienduizend mensen in de jaren na de ramp. Meer dan honderdduizend mensen lijden nog altijd aan de gevolgen van het lek.

Union Carbide (UCC), de eigenaar van de fabriek, nam aanvankelijk de verantwoordelijkheid op voor het opruimen van het fabrieksterrein, totdat de staat Madhya Pradesh de locatie in 1998 overnam. In 1989 had het Indiase Hooggerechtshof al geoordeeld dat een minnelijke schikking van 470 miljoen dollar volstond voor de slachtoffers van de tragedie.

De nabestaanden van de slachtoffers, alsmede de langdurig zieken, vinden dat bedrag veel te laag. Ze hoopten bij de Amerikaanse rechtbank een hogere schadevergoeding af te dwingen en voerden een langdurige juridische strijd. Het recente vonnis betekent echter een overwinning voor Union Carbide, maar het juridische team van de aanklagers geeft de strijd niet op en gaat in beroep.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.