HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  Tientallen klachten na politiegeweld ontruiming
 

AMSTERDAM, DO 5 JULI 2012 - Bij de Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland hebben 47 personen een klacht ingediend vanwege het gewelddadige politieoptreden tijdens de ontruiming van kraakpand Schijnheilig in 2011.


De ontruiming op 5 juli 2011 van het pand Passseerdersgracht 23-25 in Amsterdam ging gepaard met politiegeweld en intimidatie. De 47 klachten zijn onderbouwd met videomateriaal, persoonlijke verslagen en krantenartikelen. Zo'n 160 demonstranten werden gearresteerd. Daarvan zijn 52 personen onrechtmatig in vreemdelingendetentie geplaatst.

De politie wordt door de klagers onder meer beschuldigd van het ondermijnen van het demonstratierecht, het toepassen van disproportioneel geweld en het onrechtmatige gebruik van vreemdelingendetentie als intimidatiemiddel. Volgens de klagers heeft de ME de demonstranten bewust ingesloten, waarna er van beide zijden op de menigte werd ingeslagen.

Ook de opmerkelijke massa-arrestatie die vervolgens plaatsvond, was volgens de advocaat van de klagers onrechtmatig. Dat geldt evenzeer voor de vreemdelingendetentie die op 52 mensen werd toegepast, waar de Raad van State zich inmiddels over heeft uitgesproken. De overgrote meerderheid van de arrestanten is nooit ergens van beschuldigd en heeft nimmer meer iets gehoord van de politie.

Volgens de klagers maakt het politie-optreden van een jaar geleden onderdeel uit van een zorgwekkende geweldsspiraal bij het Amsterdamse korps. "Deze klachten hebben betrekking op een ontruiming van 5 juli 2011. Sindsdien gaat de politie telkens weer de fout in: op 1 oktober 2011 bij een demonstratie op het Spui, op 1 mei 2012 op het Mercatorplein en op 13 mei 2012 in de Simon Stevinstraat. Dit zijn geen incidenten meer", stelt collectief Schijnheilig.
Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Tom - September 23, 2012 - 03:03 pm
Echt schandalig dat mensen die wat zwakker staan als schijt worden behandeld door schijnheilige lafaard die het allemaal zo gemakkelijk hebben. Zulke dingen maken het een heel pak moeilijker optimisch te blijven over onze toekomst. Het is werkelijk bedroevend. Ik ben diep beschaamd over mijn eigen land!


ewmgaard - July 07, 2012 - 05:11 pm
Het verwonderd mij niets, politie van Amstelland heeft al jaren geleden mijn deur in getrapt, vergoeding wegens schade van de politie is er niet bij.
Ook jaren geleden werd ik geintimideerd vanwege door een rood stoplicht rijden. En bij een ongeluk waar iemand mij van achteren aanreedt in Duivendrecht (ligt praktisch in Amsterdam) betwiste de politieagent, die alleen op het bureau was, volgens zijn zeggen, dat ik hem gebruikte voor de verzekering. Nee, ik ben verhuist vanwege de onbeschoftheid van de politie.
Dit was mijn verhaal uit1980 zal het zijn geweest.
Het is er dus niet beter op geworden.
Ik wens de mensen in Amsterdam Oost en Duivendrecht sterkte
Dus het verwonderd mij niets.
Kijk uit voor de politie


Spirit Of Sqatters Collective TV - July 06, 2012 - 12:03 pm
to not forget about SOSCTV videos here.


Roos - July 05, 2012 - 08:01 pm
Politie te paard gooide na afloop van de 1 mei demonstratie de inhoud van een flesje bier over een toevallig passerende man die duidelijk in de war was.
Staat volgens mij niet in het wetboek van strafrecht en was werkelijk walgelijk . Dit naast het geweld wat men eerder had gebruikt en wat zeer onprofessioneel was. Gemeenteraad reageerde niet of niet op de klacht. Kunnen niet begrijpend lezen of gaan akkoord met geweld tegen burgers.
Home


 

.

.