HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ACTA verworpen, EC legt zich er niet bij neer
 

BRUSSEL, 5 JULI 2012 - Het Europees Parlement heeft tegen het omstreden handelsverdrag ACTA gestemd. De Europese Commissie (EC) heeft echter al laten weten dat ze het antipiraterijverdrag wederom op de agenda zal zetten.


De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is na jarenlange debatten en onderhandelingen achter gesloten deuren eindelijk door het Europees Parlement verworpen. Eerder dit jaar gaven vijf commissies van het Europees Parlement al een negatief advies en nu heeft het voltallige parlement het omstreden handelsverdrag definitief afgewezen.

Maar ondanks de nekslag die het Europarlement ACTA denkt te hebben gegeven, kwam de Europese Commissie direct met een tegenstoot. De EC wil toch het oordeel van het Europese Hof van Justitie afwachten over een mogelijke schending van de burgerrechten door bepalingen in ACTA. Het Hof is daartoe gevraagd door de Europese Commissie, maar een oordeel wordt niet eerder verwacht dan over een jaar, mogelijk twee.

Dat betekent dat de EC nog steeds denkt aan een aanpassing aan ACTA zodat het wél door het Europees Parlement zal worden aangenomen. Daarnaast hoopt de Commissie dat tegen die tijd de emotie in Europa dusdanig is weggeëbd over dit verdrag, dat wordt gezien als beknotting van de burgervrijheden op het internet en beperking van beschikbaarheid van goedkope nagemaakte medicijnen in derde wereldlanden.

Bits of Freedom roept politici in Nederland en Europa daarom op om de afwijzing door het Europees Parlement te gebruiken om een brede discussie te starten over een grondige herziening van het auteursrecht. "Modernisering van het auteursrecht is de enige echte oplossing voor de problemen die ACTA probeert te bestrijden. Alleen dan kunnen er fundamentele oplossingen gevonden worden en kan een comeback van ACTA worden voorkomen", meldt BoF.

Bits of Freedom heeft zich samen met haar Europese zusterorganisaties de afgelopen jaren sterk ingezet om ACTA van tafel te krijgen. "We werden daarbij gesteund door de protesten van miljoenen Europese burgers. Dat het Europarlement ondanks procedurele trucjes van de Commissie en een intensieve lobby van de industrie deze bezwaren onderkent, is niet alleen een overwinning voor de internetvrijheid, maar ook voor de Europese democratie."Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.