HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Greenpeace verstoort vertrek vistrawler
 

IJMUIDEN, MA 2 JULI 2012 - Greenpeace blokkeert sinds vorige week woensdag de vistrawler Margiris in de haven van IJmuiden. De milieuorganisatie wil zo voorkomen dat het schip "kwetsbare visgronden leeg vist" bij Australië.


Actievoerders hebben woensdagochtend in alle vroegte een ketting om de schroef gelegd. Twee klimmers klommen vervolgens in de trossen van het schip, bouwden een platform dat sindsdien bezet wordt gehouden. Volgens Greenpeace stond het schip op de rol om woensdag te vertrekken. Dat werd verplaatst naar vrijdag en vervolgens naar komende dinsdag.

Het is niet de eerste keer dat een trawler in de IJmuidense haven het doelwit wordt van de milieuactivisten. In het recente verleden zijn meerdere vissersschepen geblokkeerd of met verf beklad. "We hebben het niet gemunt op de haven zelf, maar op de supertrawlers die zeeën leegvissen", meldt een woordvoerder van Greenpeace.

De vangstcapaciteit van trawlers zoals de 142 meter lange Margiris is zo immens groot dat er voor hen in de Europese zeeën weinig meer te vissen is. "Daarom wijken ze uit naar gebieden waar nog wél wat te halen valt, zoals voor de West-Afrikaanse kust en de Stille Zuidzee. Inmiddels hebben de supertrawlers deze wateren zo goed als leeg en verwoest achtergelaten."

De Margiris wil nu naar de kwetsbare visgronden voor de kust van Australië vertrekken. "Het moge duidelijk zijn dat er - zonder ingrijpen - binnenkort nergens nog iets te vangen valt. Niet voor de grote schepen, maar ook niet voor de lokale vissers die wel op een verantwoorde manier in het dagelijks onderhoud proberen te voorzien."

De komende maanden wordt het Europese visserijbeleid hervormd. Dat gebeurt eens in de tien jaar. "In de nieuwste plannen van de Europese ministers wordt de komende jaren de overbevissing onvoldoende aangepakt. Ook wordt er niets gedaan om te voorkomen dat het probleem van overcapaciteit - te veel schepen voor te weinig vis - zich verplaatst", aldus Greenpeace.

De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), waarin reders met grote visserijschepen verenigd zijn, noemt de actie van Greenpeace "onnodig en ongefundeerd." De eigenaar van de Margiris, rederij Parlevliet & Van der Plas, is lid van de PFA. "Juist de PFA omarmt het belang van duurzame visserij en committeert zich uitdrukkelijk aan internationale en Europese afspraken over goed visserijbeheer."Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.