HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestrafte medische missers openbaar

 

AMSTERDAM, ZO 1 JULI 2012 - Vanaf vandaag kunnen patiënten zien of artsen en verpleegkundigen wel eens bestraft zijn voor medische missers. Volgens de Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF is dat de hoogste tijd.


Medische fouten van artsen en verpleegkundigen verdwenen tot nu toe vaak in de doofpot. In het 'BIG-register' komt voortaan te staan welke fouten zorgverleners maakten en wat voor straf ze daarvoor kregen. Dat kan variëren van een boete of een berisping tot een schorsing of zelfs een beroepsverbod dat is opgelegd door het Medisch Tuchtcollege.

Artsen en andere zorgverleners die een waarschuwing van de tuchtrechter krijgen - de lichtste strafmaatregel - krijgen daarvan geen aantekening in het register. Het BIG-register (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) bevat informatie over ruim 400.000 zorgverleners die in Nederland werken.

Tot voor kort werden de uitspraken van het tuchtcollege volledig geanonimiseerd gepubliceerd. Volgens de Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF is het de hoogste tijd dat alle fouten openbaar worden. "Dat is goed voor het vertrouwen tussen artsen en patiënten. De patiënt kan nu zelf kiezen of hij wel of niet naar iemand toegaat die fouten heeft gemaakt", zegt NPCF-voorzitter Wilna Wind.

Artsen zijn altijd fel tegenstander geweest van openbaarmaking. De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN vreest dat zorgverleners die een keer de fout ingaan levenslang een stempel opgedrukt krijgen. "Laat helder zijn, wij zijn voor transparantie en elke fout is er één teveel. Maar als je een fout maakt, ben je nog niet meteen een slechte verpleegkundige", aldus voorzitter Helma Zijlstra.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Erik van Kleeff - August 05, 2012 - 09:45 am
Dit is een heel kein stapje in de goede richting. Probleem blijft echter dat veruit de meeste medische missers niet bekend worden. In dit land worden onze specialisten zelfs opgeleid om medische missers volgens bepaalde manieren te behandelen. Zodat de kans op erkenning van de medische misser erg klein blijft. Dat er veel artsen zijn die fraude, bedrog, vervalsen, leugens en bedrog plegen naar een ernstige medisch fouten is vaststaand feit. Het zou me zelf niet verbazen als er een handboek is voor het omgaan met medische fouten. Ik kreeg tot drie keer toe, toen ik een arts in het nauw dreef, dezelfde opmerking te horen of hij werd opgeschreven.

Dat is onze zogenaamde medische elite die na medische fouten zo corrupt zijn als maar kan. In mijn geval kan ik zelfs hard maken dat er artsen zijn die liever de kans dat de patient overlijdt voor lief nemen en dit niet tegen de patient zeggen. Om de patiŽnt geen extra argument te geven, om te voorkomen dat de patiŽnt extra bewijzen in handen krijgt.

Dat er nog steeds artsen zijn die hun CV belangrijker vinden dan de patiŽnt, geeft al aan hoe sommige artsen in het leven staan zonder respect voor het leven. Bron Consumentenbond november 2010.
Waarin doormiddel van een heel simpel principe het aantal alvleesklier operaties met dodelijke afloop van 24% in een paar jaar tijd teruggebracht werd naar 4%. Door gewoon met ervaren artsen te werken in een beperkt aantal ziekenhuizen, hoe simpel kan het zijn.
In plaats van een op de vier overlijdt nu nog maar een op de 25. Er zijn nog meer soorten operaties waar dit voor moeten gelden maar nog niet gebeurt is.


ien - July 01, 2012 - 10:28 pm
de artsen in een verpleeghuis , moeten eens beter naar de mensen kijken-luisteren-en actie ondernemen-mensen niet laten uitdrogen.
het is schandalig gesteld met de artsen van een verpleeghuis, je bent oud , dus er word weinig of geen moeite meer voor de mensen gedaan, grofweg asociaal
Home


 

.

.