HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 


  NS misbruikte gegevens ov-chipkaarthouders
 

UTRECHT, WO 29 AUG 2012 - De NS heeft van 1,5 miljoen ov-chipkaarthouders de klantgegevens op illegale wijze verzameld voor marketingdoeleinden. Het vervoersbedrijf heeft toegezegd haar beleid aan te passen.


Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) begon vorig jaar met een onderzoek naar de NS nadat het signalen kreeg dat de vervoerder de gegevens van ov-chipkaarthouders bewaarde. Inmiddels is gebleken dat het vervoersbedrijf ten behoeven van commerciële marketingactiviteiten onder meer gedetailleerde reisgegevens opslaat, zoals het tijdstip waarop de treinreiziger instapt en diens reistijd, zonder dat de reiziger dit weet.

Ook worden persoonlijke gegevens, zoals e-mailadressen, verzameld van mensen die hun anonieme chipkaart opladen via de site van de NS. Op die manier stelt een anonieme kaart weinig voor. 'Mensen die een anonieme kaart hebben, moeten erop kunnen vertrouwen dat er zo zorgvuldig met hun persoonlijke gegevens wordt omgegaan en dat deze anoniem blijven', aldus het CBP. Het vervoersbedrijf heeft met deze handelingen de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden.

Wie denkt dat het vervoersbedrijf nu zwaar gestraft wordt, heeft het mis. Het oordeel van het CBP over de illegale activiteiten van de NS is in wezen niets anders dan een standje. De NS heeft naar aanleiding van de constatering van het CBP de e-mailadressen vernietigd en aangegeven geen nieuwe e-mailadressen van anonieme OV-chipkaarthouders meer te verzamelen.

Het verzamelen van de reisgegevens van ov-chipkaarthouders wordt vervolgd, maar met aanpassingen zodat het persoonlijke profiel van de reiziger niet langer te achterhalen valt, meldt de NS. Eerder deze maand moest het Rotterdamse vervoersbedrijf RET een boete van 120.000 euro betalen voor het bewaren van reisgegevens van studenten. De NS kreeg om dezelfde reden eerder al een dwangsom opgelegd van 125.000 euro.

Anonieme OV-chipkaarthouders die de NS benaderen met een vraag, bijvoorbeeld als ze zijn vergeten uit te checken, wordt voortaan gevraagd of hun e-mailadres mag worden opgeslagen. De reclames die naar de illegaal verzamelde adressen werden verstuurd, gingen onder meer over kortingen op een weekendje weg of bij het bezoek van een dierentuin.


- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Home


 

.

.