HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Greenpeace in actie tegen Russisch boorplatform
 

IJSZEE, MA 27 AUG 2012 - Veertien actievoerders van Greenpeace hebben zich deze ochtend aan een Russisch schip vastgeketend. Hiermee wil men voorkomen dat werknemers van Gazprom naar een booreiland in het noordpoolgebied worden gebracht.


Het geblokkeerde schip moet werknemers van Gazprom naar het booreiland Prirazlomnaya in de Pechorazee brengen, een deel van de Noordelijke IJszee. Gazprom voert daar proefboringen uit. Uiteindelijk moet daar 7 miljoen ton olie per jaar worden gewonnen. Greenpeace waarschuwt voor een natuurramp wanneer er olie weglekt, aangezien er geen effectief noodplan voorhanden is.

Afgelopen vrijdagochtend ketenden zes activisten van Greenpeace, afkomstig uit Duitsland, Finland, VS, Canada, Duitsland en Z-Afrika, zich aan het booreiland zelf vast. Na enkele uren staakten ze hun actie omdat ze, naar eigen zeggen, door medewerkers van Gazprom werden bekogeld met metaal en ijswater. De oliemaatschappij ontkent de milieuactivisten te hebben aangevallen.

Op 21 juni is Greenpeace een internationale campagne gestart om de Noordpool te redden. Concreet wil de milieuorganisatie dat het huidige niemandsland aan de Noordpool een wereldreservaat wordt, een no-go zone voor oliemaatschappijen en industriële vissersvloten. Daarvoor zoekt de organisatie publieke steun voor een VN-resolutie. Intussen hebben al bijna anderhalf miljoen mensen de petitie getekend.

Gazprom is het grootste Russische bedrijf dat een sleutelrol zal gaan spelen in Poetins doelstelling om van zijn land de wereldleider op het vlak van energie te maken. De oliemaatschappij windt er geen doekjes om dat het ook elders in de Arctische zee wil boren. Gazprom wil trouwens vanaf begin 2013 als eerste speler op commerciële schaal offshore olie oppompen in het noordpoolgebied.

Het omstreden booreiland Prirazlomnaya is samengesteld uit ontmantelde platforms afkomstig uit de Noordzee en lag jaren te roesten in een scheepswerf in Moermansk. Het zal het hele jaar door olie oppompen in de afgelegen Petsjorazee, die bijna tweederde van het jaar bedekt ligt met dik pakijs. Het noodplan in het geval van een olielek maakt enkel gewag van 'traditionele opruimtechnieken' die volgens Greenpeace niet volstaan onder de barre weersomstandigheden.

De activiteiten van Gazprom in het Russische Hoge Noorden hangen nauw samen met de permanente industrialisering van dit gebied en de ecologische, sociale en economische gevaren die daarmee gepaard gaan. Jaarlijks lekt er 5 miljoen ton ruwe olie in de Russische olievelden. Minstens 500.000 ton daarvan stroomt elk jaar via de rivieren in de Noordelijke IJszee.


[Op bijgaande foto hangen Greenpeace-activisten aan het boorplatform Prirazlomnaya]- Deel dit bericht op FB en Twitter.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Groeneveld - August 31, 2012 - 05:29 am
het spookt : sodom en gomorra sint petersburg (petrograd) amsterdam dan wel zoiets als the french fried connection : lood om oud ijzer en een huurschuld van 250.000 euro en een jubeljaarpremie van 850.000 euro : arme slaafjes .... met de moed der wanhoop dus wel blijven denken schrijven zeggen waar het op staat in traditioneel overwegend blank joods christelijk nederland ....


wwwwwwwww - August 27, 2012 - 04:55 pm
wwwwwwww


23232 - August 27, 2012 - 04:54 pm
vvv


de4sx - August 27, 2012 - 04:52 pm
44444444


rtr - August 27, 2012 - 04:51 pm
fggggggggg
Home


 

.

.