HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 
 

  Australië wil Nederlandse visserstrawler weren
 

HOBART, VR 24 AUG 2012 - Het parlement van de Australische deelstaat Tasmanië heeft een motie aangenomen om de diepvrieshektrawler Margiris de toegang tot het Australische viswateren te ontzeggen.


Senatoren van de deelstaat zeggen in Australische media dat de komst van het schip kan worden tegenhouden door lokale havens te vragen het schip niet aan te laten meren. De Nederlandse supertrawler Margiris is onderweg om ter plaatse 18.000 ton vis te vangen. Dit jaarquotum zou bijzonder voorzichtig zijn vastgesteld.

Lokale sportvissers vrezen dat er niets voor hen overblijft. Eerder kwam het al tot lokale protestacties tegen de komst van de trawler. De bemanning van de Margiris wil makreel, horsmakreel en een haringachtige vangen in de wateren ten zuiden van Australië. Rederij Parlevliet & Van der Plas uit Valkenburg is daarvoor een jointventure aangegaan met Seafish Tasmania.

Greenpeace voerde eind juni in de haven van IJmuiden actie bij het schip om te voorkomen dat het naar Australië zou uitvaren. Na een week beëindigde de politie de actie waarna de hektrawler alsnog vertrok. De Margiris nadert intussen de haven van Devonport. Een vangstvergunning is echter nog niet verleend. Dat lijkt steeds moeilijker nu het Tasmaanse parlement zich tegen de komst heeft uitgesproken.

Campagneleider Pavel Klinckhamers van Greenpeace is blij met de aangenomen motie en vindt dat dit soort supertrawlers zo snel mogelijk uit de vaart moet worden genomen. "Eerder dit jaar viste de kolos nog de wateren bij Mauretanië leeg, met desastreuze gevolgen voor de lokale vissers en het zeeleven. Nu daar steeds minder te halen valt, zijn blijkbaar Tasmanië en Australië aan de beurt."

Klinckhamers vindt het vreemd dat het aan de Tasmaanse overheid wordt overgelaten om op te treden. "Europa zou bij de huidige hervorming van het Europese visserijbeleid zelf werk moeten maken van het aanpakken van overbevissing. In plaats daarvan wordt het probleem verplaatst naar andere continenten. Wij zijn blij dat de Australische overheid meer politieke daadkracht toont dan Europa."


- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Jacob Lageveen - September 09, 2012 - 05:23 am
Kijk dan hoe gigantisch die schepen zijn. Dat zal toch flink wat schade aanrichten?


Groeneveld - August 25, 2012 - 07:59 pm
oorlogsschuldig anti-christelijk japan molt in opdracht van engeland de walvissen en christelijk nederland vist andermans wateren leeg in opdracht van de engelsen .... sla er de stofwolk op ijsland en de visserijoorlog met ijsland maar op na .... een crisis ? ....
Home


 

.

.