HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 


  'Sociale huur onbetaalbaar'
 

AMSTERDAM, DI 21 AUG 2012 - Sociale huurwoningen in de zogeheten schaarstegebieden zijn onbetaalbaar geworden voor de doelgroep. De huren stijgen door de waarderingspunten sneller dan verwacht.


Dat stellen de Woonbond en enkele andere organisaties in een rapport over de zogenoemde 'Donnerhuren'. Sinds oktober vorig jaar mogen de huren voor nieuwe huurders in gebieden met een tekort aan woningen maximaal 120 euro per maand worden verhoogd. Voormalig minister Donner wilde de huren in de sociale sector zo meer in lijn brengen met de prijzen van andere woningen.

Sindsdien is het aantal aangeboden huurwoningen tussen 300 en 500 euro per maand afgenomen, terwijl het aantal aangeboden huizen tussen 600 en 700 euro toenam. Mensen met een lager inkomen die sinds vorig najaar zijn verhuisd, zijn gemiddeld 42 procent van hun inkomen kwijt aan huur. Dat is voor velen niet op te brengen, stelt het rapport. De maatregel zorgt er voor dat de woningmarkt nog verder verstopt raakt.

De Donnerpunten leiden niet alleen tot klemzittende huurders, maar vergroten ook de scheiding tussen arm en rijk in de stad. Woningen in dure gebieden krijgen nu extra punten. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van de WOZ-waarde in het huurstelsel soms bizarre effecten. In uniforme complexen blijken enorme verschillen in de WOZ per m² te ontstaan door vermenging van het belastingrecht met het huurrecht.

De Woonbond verdenkt Donner ervan dat de huurverhoging, die op deze manier vooral zou werken als een 'verhuisboete', vooral is bedoeld om verhuurders de mogelijkheid te geven meer inkomsten te genereren. Bij verhuizing worden ook huurders die al een sociale huurwoning hadden, aangemerkt als nieuwe huurders. Naar het inkomen wordt niet gekeken. De bond pleit ervoor de huren van zittende huurders die relatief weinig huur betalen te verhogen.


- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Home


 

.

.