HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Politie Zuid-Afrika schiet tientallen stakers dood
 

JOHANNESBURG, VR 17 AUG 2012 - De Zuid-Afrikaanse politie heeft donderdag ruim dertig stakende mijnwerkers bij een mijn van Lonmin PLC doodgeschoten. De politiek eist een grondig onderzoek naar het bloedbad.


Aanvankelijk leek de politie er donderdagmiddag in te slagen de gemoederen tot bedaren te brengen. Op last van de politie ruimden enkele van de met kapmessen, knuppels en ander wapentuig bewapende mijnwerkers het veld. Maar de overgebleven mijnwerkers hieven strijdliederen aan en trokken in optocht naar de sloppenwijk vlakbij de mijn in Marikana, even ten noordwesten van Johannesburg.

De menigte schrok hierbij niet terug voor het waterkanon, de schokgranaten en het traangas dat de politie achtereenvolgens inzette. Volgens de politie viel een groep mijnwerkers hen aan, waarna ME'ers met scherp hebben geschoten: 34 mensen lieten het leven, nog eens 78 raakten gewond. Vandaag waren veel mensen, onder wie familieleden op de been om te protesteren tegen het geweld.

Eerder deze week vielen er al tien dodelijke slachtoffers, onder wie twee politiemensen. De regeringspartij ANC eiste vrijdag een diepgaand onderzoek, evenals oppositiepartijen als de Democratische Alliantie (DA), de Inkatha Freedom Party (IFP) en de African People's Convention (APC). Het incident is inmiddels al vergeleken met het drama van Sharpeville in 1960. Toen schoot de politie 69 zwarte betogers dood.

De staking bij de platinamijn van firma Lonmin begon vorige week met een looneis. De technici die gaten boren in het gesteente om het met dynamiet te laten vergruizen, eisten een verdubbeling van hun maandsalaris. De staking kreeg een buitengewoon gewelddadig karakter vanwege de betrokkenheid van rivaliserende vakbonden.

De dieper liggende oorzaak van het geweld lijkt het beleid van bedrijven als Lonmin, een van de zes ondernemingen die in de noordwestelijke provincie delven naar het 'witte goud'. Uitgerekend deze week bleek uit een studie dat het management van platinamijnen wel veel aan werknemers belooft maar weinig nakomt. De mijnbazen zouden in de regio een machocultuur hebben geschapen.

Het management van bedrijven als Lonmin laat zich weinig gelegen liggen aan sociale, economische en milieutechnische verplichtingen die horen bij verantwoordelijk ondernemen. In mei vorig jaar ontsloeg Lonmin 9.000 werknemers die daardoor hun personeelswoning moesten verlaten. In een ander geval stuurde Lonmin de kinderen van werknemers naar klaslokalen waarin asbest was verwerkt.


- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Groeneveld - August 25, 2012 - 07:29 pm
niets nieuws onder de zon .. in nederland gaan de opzettelijke brandstichtingen en de asbestsanering ook hand in hand als gevolg van familie belangen in de asbestsanering en de industrieele sloop en de brandweer .. wie dat zegt of schrijft word op een dodenlijst geplaatst .. dank voor de al of niet in opdracht al of niet geveinsde aandacht en de groeten ....
Home


 

.

.