HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
'VS moet verkoop wapens aan Mexico staken'
 

MEXICO CITY, MA 13 AUG 2012 - Vanuit Mexico City is een karavaan vertrokken om aandacht te vragen voor het drugsgeweld in Mexico. De deelnemers trekken door de VS richting Washington om een halt toe te roepen aan de wapenexporten naar hun land.


De VS moet stoppen wapens te produceren die schade aanrichten. Dat is de boodschap die 70 familieleden van slachtoffers willen verkondigen tijdens een rondreis van een maand door de Verenigde Staten. De vredeskaravaan is zondag van start gegaan in San Diego
en zal de komende weken Phoenix, Los Angelos, Chicago en Atlanta aandoen om uiteindelijk half september in Washington te arriveren.

"We voelen ons hopeloos omdat we genegeerd worden", zegt vredesactivist Fernando Ocegueda tegen persbureau IPS. Hij is oprichter van de mensenrechtengroep Unidos por los Desaparecidos de Baja California. Ocegueda is nog altijd op zoek naar zijn zoon Fernando, die in februari 2007 door mannen in politie-uniformen uit zijn huis werd gehaald in de grensstad Tijuana.

Tijdens hun reis ontmoeten ze vertegenwoordigers van zo'n tachtig Amerikaanse organisaties. Ze ijveren voor een andere aanpak van de drugsproblematiek en efficiënte maatregen tegen de wapensmokkel en witwaspraktijken. "We willen het Amerikaanse volk vertellen dat hun verslaving aan wapens de dood van onze geliefden betekent, en een crisis voor onze democratie", zegt Javier Sicilia, die de Beweging voor Vrede, Gerechtigheid en Waardigheid oprichtte.

Het is al de derde karavaan die door Sicilia aangevoerd wordt. Een eerste reis bracht hem van Centraal naar Noord-Mexico in juni 2011, een tweede naar het zuiden op het einde van het jaar. "We hopen een brede discussie op te starten over wat er nodig is voor vrede in Mexico. Dat gaat verder dan de mislukte oorlog tegen drugs. We moeten de import van oorlogswapens stoppen", zegt Ted Lewis, directeur van het Mexico Programma bij de Global Exchange.

Volgens officiële cijfers opereren er 6.700 wapenhandelaren met een vergunning langs de grens met de VS. Tussen 1994 en 2004 was er een federaal verbod om semi-automatische wapens te verkopen. NGO's roepen momenteel op om dat verbod opnieuw in te stellen. "Wat ons het meeste treft, is de onverschilligheid", zegt Guadalupe Fernández, een van de activisten. "De Amerikaanse overheid wil haar verantwoordelijkheid niet nemen."


- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Home


 

.

.