HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Grote schoonmaak' in Griekenland
 

ATHENE, DI 7 AUG 2012 - Met de inzet van 4.500 agenten heeft de Griekse politie gedurende het afgelopen weekeinde 6.000 mensen aangehouden op verdenking van illegaliteit. Ruim 1.600 personen worden het land uitgezet.


Agenten vroegen in de hoofdstad Athene en Evros, gelegen bij de Turkse grens, voornamelijk Aziatische en Afrikaanse mensen naar hun identiteitsbewijs. De meeste arrestanten werden slechts korte tijd vastgehouden, maar rond de 1.600 personen werden naar detentiecentra gestuurd in afwachting van uitzetting naar het land van herkomst.

Er is al een eerste uitzettingsvlucht naar Pakistan geregeld, gefinancierd door het Europees Terugkeerfonds. De grootschalige razzia's zullen vaker plaatsvinden als het aan de autoriteiten ligt. Volgens schattingen van het ministerie van Burgerbescherming zullen er binnen nu en december zo'n 5.000 illegalen in opvangcentra worden geplaatst.

De Griekse regering gaf de operatie de naam Zeus Xenios mee, naar de Griekse god van de gastvrijheid. De minister van Openbare Orde Nikos Dendias verdedigt het strenge optreden. Hij zegt dat de economische situatie van Griekenland betekent dat het land zich "geen invasie van immigranten" kan veroorloven. Hij noemt de immigratieproblematiek een "bom aan de fundamenten van de samenleving en de staat."

Linkse partijen uiten kritiek op de operatie. Ook de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) hekelt de razzia's. De Griekse burgers reageren verdeeld op het initiatief. Sommigen vinden dat het te laat komt en dat Athene al in een getto is veranderd. Anderen vinden dat er een echt immigratiebeleid moet komen in plaats van incidentele operaties uit te voeren.

Griekenland is al sinds jaar en dag voor veel immigranten uit Azië en Afrika de belangrijkste toegangspoort tot Europa. Geschat wordt dat er jaarlijks zo'n 100.000 immigranten illegaal de Griekse grens over steken, het leeuwendeel vanuit Turkije. De regering is tevens bevreesd voor de toestroom van Syrische vluchtelingen en heeft aangegeven het aantal grensbewakers te verdrievoudigen.

Er wonen ongeveer een miljoen illegalen in Griekenland. De enorme toestroom van migranten en een stijging van de criminaliteit hebben er mede toegeleid dat extreem-rechtse partijen sterk groeien. De nationalistische partij 'Gouden Dageraad' wist bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar bijna 7 procent van de kiezers achter zich te krijgen. De partij bekleedt hiermee 18 van de 300 zetels in het Griekse parlement. Human Rights Watch signaleert een toename van geweld tegen migranten in Athene.


- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Lisney - August 31, 2012 - 05:36 pm
hee Greetje.Eindelijk gevonden die leuke wtisbee van jullie. Ik wist niet,dat er zoveel te doen was bij jullie. Leuk joh. Mischien kom ik nog eens een keer een kijkje nemen samen met Wilma. Lijkt me wel leuk. Ik wens je verder heel veel geluk ,samen met Liesbeth en wie weet,zien we elkaar in St.Hubert,bij dat leuke stekkie van jullie. Veel succes he.
Home


 

.

.