HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Damherten: Uitstel van executie?

 

BLOEMENDAAL, MA 6 AUG 2012 - Er mogen voorlopig geen damherten afgeschoten worden rond de Amsterdamse Waterleidingduinen en daar buiten. Dat heeft de bestuursrechter maandag besloten in een zitting aangespannen door de Faunabescherming.


Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft het afschieten eerder toegestaan vanwege de toegenomen schade die de dieren aanrichten aan gewassen. Tevens is er sprake van aanrijdingen met damherten. Gedeputeerde Staten vindt de situatie dermate dringend dat de Faunabeheereenheid toestemming kreeg om damherten buiten hun natuurlijke leefgebied op te jagen en af te schieten.

De bestuursrechter oordeelt vandaag echter dat de provincie die toestemming niet goed heeft gemotiveerd, omdat niet duidelijk is of andere maatregelen, zoals hoge rasters, genoeg effect sorteren. Langs de daarvoor in aanmerking komende wegen staan nog lang niet overal wildroosters, aldus de rechtbank. De rechtszaak werd eind juli aangespannen door de Faunabescherming.

Ook vindt de bestuursrechter het onduidelijk wat er is gedaan om schade aan akkers te voorkomen. De landbouwschade betreft vooral bloemen, bloembollen en bloemzaad. De gegevens die bekend zijn geven echter geen volledig beeld van de situatie, omdat lang niet alle schade getaxeerd wordt. De beschikbare gegevens geven echter wel een indicatie. En er is in ieder geval sprake van een oplopende trend, al heeft Zuid-Holland de meeste landbouwschade.

Verder heeft Gedeputeerde Staten de schade die de herten aanrichten in het verkeer qua locatie onvoldoende gespecificeerd. De Faunabeheereenheid meldt dat vanaf 1999 het aantal aanrijdingen met damherten in het plangebied is toegenomen van één geregistreerde aanrijding in 1999, tot 37 in 2009. In 2010 werden in de periode tot 26 november 38 aanrijdingen geregistreerd, 48 in 2011.

De ontheffing was geldig tot 31 december 2015. Gedurende de looptijd kunnen alle herten die zich buiten het leefgebied bevinden worden gedood. Voor het gebruik van de ontheffing gelden strenge regels. Afschot mag alleen gedaan worden door een speciaal team dat bestaat uit de leden van de Stichting Faunabeheereenheid Zuid-Kennemerland. Schieten mag alleen in de daarvoor aangewezen zone.

Om te laten zien dat er ook Bloemendalers en Zandvoorters zijn die wél graag een damhert in hun tuin zien, heeft de Partij voor de Dieren welkomstbordjes laten maken met de tekst 'Herten, welkom in mijn tuin'. Volgens de dierenpartij is het verkeer beter gediend met goede hekken langs de wegen en kunnen bewoners hun tuinen beschermen door middel van een hek.


- Deel dit bericht op
FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Home


 

.

.