HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Klimaatactivisten leggen Britse energiecentrale stil
 

GAINSBOROUGH, MA 29 OKT 2012 - Vijftien klimaatactivisten hebben vanochtend twee koeltorens van de kolen-/gascentrale in West Burton bezet uit protest tegen het voornemen van de Britse regering twintig nieuwe vergelijkbare centrales te bouwen.


De activisten beklommen zondagnacht twee 91 meter hoge betonnen koeltorens van de EDF-energiecentrale West Burton in het district Nottinghamshire. Nadat ze daar in geslaagd waren, maakten zij vanochtend vroeg hun actie via Twitter bekend. Uit veiligheidsoverwegingen besloot de directie van het bedrijf vervolgens de koeltorens en de werkzaamheden stil te leggen.

Daarop wisten negen activisten zich met touwen van bovenaf in de torens naar beneden te laten zakken. Inmiddels hebben ze zich op posities geïnstalleerd die lastig te bereiken zouden zijn. De politie heeft inmiddels vijf bezetters aangehouden, maar degenen die zich binnenin de koeltorens bevinden, uitgerust met toegepaste kledij en voldoende voedsel voor een week, zaten daar rond het middaguur nog steeds.

West Burton is een van de eerste van maximaal twintig nieuwe op gas/kolen gestookte centrales die de Britse regering in werking wil stellen. De klimaatactivisten, behorend tot de campagnegroep No Dash For Gas, keren zich tegen het gebruik van "steeds duurder wordende vervuilende fossiele brandstoffen." Dit terwijl energiebedrijven als EDF, exploitant van de bezette centrale, in toenemende mate winst maken en "de kansen op een veilige en duurzame toekomst uit onze handen wegglijden."

De energiecentrale van West Burton, een middeleeuws dorp in een vallei van de rivier De Trent, werd oorspronkelijk in 1967 als kolencentrale in werking gesteld. Nadat de energiesector in 1990 werd geprivatiseerd, annuleerde de Britse overheid de plannen om op de locatie een tweede kolencentrale te bouwen. In 2008 gaf de regering groen licht aan het Franse energiebedrijf EDF voor de bouw van een gecombineerde kolen- en gascentrale.

 

- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - October 29, 2012 - 05:21 pm
....

logisch

in voorgaande eeuwen werden niet alleen de russen en de duitsers en de japanners genaaid maar liep hun eigen volk - al of niet (stom)dronken - in hun eigen ondraaglijke stank genaaid rond

....
Home


 

.

.