HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

   VS hield informatie achter over BP-ramp
 

WASHINGTON, VR 26 OKT 2012 - Het Amerikaanse oceaan- en klimaatagentschap NOAA heeft tijdens de olieramp met de Deepwater Horizon in 2010 emails en foto's van onder meer een dode walvis achtergehouden.


Greenpeace kon eind september beslag leggen op de documenten in het kader van de Amerikaanse wet op de Openbaarheid van Bestuur. Daaruit blijkt dat de ambtenaren van het NOAA de verwijzingen naar de ramp met de Deepwater Horizon, kennelijk vanwege juridische consequenties, hebben verwijderd in hun publieke rapportage over de vondst. Ook de foto's zijn achtergehouden.

"Volgens biologen had deze regio voorafgaande de ramp een van de grootste en meest gezonde populaties van potvissen in de wereld", zegt Kert Davies van Greenpeace USA. "Deze foto's van een dode jonge walvis herinneren ons eraan dat we nog altijd niet het volledige ecologische verhaal achter de ramp met de Deepwater Horizon kennen."

De foto's zijn naar alle waarschijnlijkheid april 2010 in de Golf van Mexico genomen door onderzoekers van het NOAA aan boord van het onderzoeksschip Pisces. Op de foto's is een dode walvis te zien die deels is opgegeten door haaien en waarvan de huid is verbrand. Het karkas werd ongeveer 123 km ten zuiden van de Deepwater Horizon waargenomen.

Greenpeace klaagt vooral het gebrek aan transparantie aan. "Het probleem blijft dat we niet precies weten wat BP en wetenschappers van de overheid hebben gedocumenteerd. De systematische beperking van informatie, het gebrek aan transparantie en beelden zoals deze blijven ons eraan herinneren dat we volledige verantwoording van de oliemaatschappijen en de regering moeten eisen, met name nu een juridische schikking op til is tussen BP en de overheid."

De olieramp in de Golf van Mexico ontstond nadat op het half-afzinkbare platfom Deepwater Horizon, eigendom van Transocean en geleaset aan oliemaatschappij BP, op 20 april 2010 een explosie plaatsvond ten gevolge van een blow-out. Daarbij vielen 11 doden en 17 gewonden. Tijdens bluspogingen zonk het platform, waarbij de boorstang brak.

Bijna drie maanden lang stroomde door een defecte eruptie-afsluiter de olie in zee. De Amerikaanse staten Louisiana, Florida, Alabama en Mississippi riepen de noodtoestand uit vanwege de olievervuiling die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigde. President Obama repte van een nationale ramp.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - October 26, 2012 - 10:23 pm
....

VS houd altijd informatie achter : wikileaks

en navolgend is niet alleen maar het geval in rusland :

het is een scherpe kroniek over het Poetin-regime dat steeds autoritairder word en de laatste kritische debatten van het scherm haalt wegens 'niet meer relevant' en toestaat dat de politie gebruik maakt van criminelen om critici onder druk te zetten en af te tuigen ....

daar word ook in nederland te pas en te on pas mis ge bruik van gemaakt

....
Home


 

.

.