HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Gezondheidsproblemen door schaliegas
 

WASHINGTON, VR 19 OKT 2012 - De extractie van schaliegas leidt tot gezondheidsproblemen bij omwonenden. Dat blijkt uit onderzoek onder dorpelingen in de Amerikaanse staat Pennsylvania.


Bijna 70 procent van de mensen meldt een toename van keelklachten, en bijna 80 procent meldt een toename van problemen met neus- en keelholten sinds het begin van de schaliegaswinning. Er zijn voor het onderzoek in opdracht van Earthworks Oil & Gas Accountability Project in totaal 108 bewoners ondervraagd in 14 plattelandsgemeentes die te maken hebben met schaliegasextractie.

In totaal worden 24 gezondheidsklachten gemeld die vaker voorkomen naarmate de respondenten dichter bij de fabriek wonen. Van de mensen die op 450-1200 meter afstand van de fabriek wonen, meldt 27 procent klachten over keelirritatie, van de mensen die op 150-450 meter afstand wonen, 63 procent, en op minder dan 150 meter is dat 74 procent.

De meest voorkomende klacht is de toename van vermoeidheid, bij 62 procent van de mensen. Ook ademhalingsproblemen en neerslachtigheid komen veel voor. Het onderzoek vergelijkt ook de waterkwaliteit van twee gemeentes met standaardwaarden. In de onderzochte dorpen trof men een hogere concentratie ethylbenzeen en xyleen aan, vluchtige stoffen die in aardolie voorkomen.

Schaliegas is een gas dat in schalie opgeslagen zit, een gesteente, maar om het gas eruit te krijgen moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden, het zogenoemde 'frakken'. De techniek is nieuw, maar voorstanders wijzen erop dat er minder broeikasgassen vrijkomen dan bij conventionele olie en gas. In de VS vormt het al 20 procent van de gasproductie.

Zorgen over de gezondheid en de vervuiling van het grondwater zijn tot nog toe gebagatelliseerd door de industrie, waar PvdA-bolwerk Shell een grote rol in speelt. Als de zorgen blijken te kloppen, is dat vooral slecht nieuws voor China, dat naar verwachting de grootste voorraden schaliegas heeft - maar vooral in stedelijke gebieden. China is nog niet begonnen met extractie.- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.