HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Treinkaart moet blijven'
 

RIJSWIJK, DO 18 OKT 2012 - Belangenorganisaties als de ANWB, Landelijke Studenten Vakbond, Consumentenbond en Rover willen dat het papieren treinkaartje blijft bestaan.


De organisaties, verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov), stellen dat in een advies aan de NS. "De Nederlandse Spoorwegen moeten deze kaartjes, ook die met 40 procent korting, in het assortiment houden. Ze zijn van belang voor reizigers die incidenteel de trein nemen en voor degenen die problemen hebben met 'reizen op saldo' met de ov-chipkaart", zo stellen zij.

Locov is bang dat het verplicht overschakelen op de ov-chipkaart, waartoe de NS eind 2013 wil overgaan, het reizen per trein voor bepaalde reizigersgroepen lastig maakt. Volgens de organisaties is het voor reizigers die alleen af en toe de trein nemen ondoenlijk om een chipkaart te kopen waarop ze ook nog eens een bedrag van 20 euro moeten storten. Ook is voor veel ouderen een papieren kaartje veel makkelijker dan de plastic chipkaart, zeggen de consumentenorganisaties.

Voor mensen met een verstandelijke beperking en/of geheugenproblemen die vooral op vaste trajecten nu zelfstandig kunnen reizen, zal het in- en uitchecken, foutmeldingen en disfunctionerende apparatuur tot veel problemen en narigheid leiden waardoor ze straks niet meer zelfstandig kunnen reizen. Terwijl ze dat met hun huidige vervoerbewijs wel kunnen. Blinde en slechtziende reizigers zullen moeite hebben met het vinden van in- en uitcheckpaaltjes.

Locov vindt de chipkaart in zijn algemeenheid onhandig. "Bij iedere overstap moet de klant in- en uitchecken. Dat wordt vaak vergeten en leidt tot grote ergernis. De ov-chipkaart is er wat dat betreft alleen voor de bedrijven, want die willen graag allemaal een deel van het geld hebben. Zodra je in- en uitcheckt, weten ze precies wat je gereisd hebt en ook nog wat je allemaal aan het doen bent."

Het overlegorgaan vraagt NS bovendien het besluit om de stations helemaal 'af te sluiten' met ov-chipkaartpoortjes te heroverwegen. Het doel van de poortjes is een 'beheerste toegang tot het station', teneinde het zwartrijden en daarmee verbonden conflicten tegen te gaan. "We zijn bang voor opstoppingen bij drukte, moeilijkheden voor mensen om door familie en vrienden uitgezwaaid te worden en een beperkte bereikbaarheid van de horeca en winkels op het station."

 

- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

vas - October 19, 2012 - 08:06 pm
Nu even wat voor de uitzwaaiers, afscheid nemen kan ook als de reiziger(s) het station ingaan. Officieel is het nooit toegestaan geweest om zonder geldig vervoerbewijs op de perrons aanwezig te zijn.
Horeca en winkels in de stationshal bezoeken moet mogelijk blijven, de vraag is dan waar zet je de poortjes neer.
Dit laatste gaat toch makkelijker als je gewoon een OVC hebt of als je ergens eenmalig passagemunten kunt kopen(in de kaartautomaat van NS bv) en je dat aanschafbedrag terugontvangt bij het kopen van een artikel of versnapering.


vas - October 19, 2012 - 07:53 pm
Oude wijn in een nieuwe jasje, hadden ze eerder moeten bedenken, voordat ze het met de invoering van de OVC eens waren.
Als NS de reiskaartjes(enkel en retour) in de vorm van een chip via de kaartautomaat verkrijgbaar stelt is al een deel van de problemen opgelost voor de mensen die minder vaak reizen per spoor. Bovendien als je met de bus naar een station reist is een OVC al vaak verplicht of je moet bereid zijn een belachelijk hoog bedrag voor die busrit te betalen.
Heb je een visuele beperking, dan heb je in het ene geval hulp nodig afhankelijk vanwaar je instapt, in een groot station kun je altijd hulp inroepen van aanwezig personeel.
Poortjes hoeven ook geen probleem op te leveren en bij grote drukte is het ALTIJD mogelijk om ze allemaal open te zetten.


Groeneveld - October 18, 2012 - 08:14 pm
....

taart zitters/sters ook

....
Home


 

.

.