HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Uitstel ontpoldering Zeeuws-Vlaanderen

 

DEN HAAG, WO 3 0KT 2012 - De Nederlandse staat hoeft voorlopig nog niet te beginnen met het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.


De rechter deed de uitspraak naar aanleiding van een bodemprocedure die was aangespannen door Vogelbescherming Nederland. De natuurorganisatie beschuldigt het kabinet van nalatigheid. Nederland zou zich met het uit 2005 daterende Scheldeverdrag verplicht hebben tot ontpoldering. Volgens de rechtbank kan Vogelbescherming, in tegenstelling tot Vlaanderen, niet eisen dat Nederland zich aan het verdrag houdt.

De staat heeft bovendien beleidsvrijheid als het gaat om verplichtingen, zo oordeelt de rechtbank. Gedwongen ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is daardoor niet mogelijk. De premier van Vlaanderen liet dinsdag weten dat als Nederland voor 22 november geen besluit neemt er een arbitrageprocedure tegen Nederland wordt gestart. Ook loopt er nog een juridische procedure van de Europese Commissie.

Vogelbescherming Nederland is teleurgesteld over de uitspraak. "Het natuurherstel in de Westerschelde is keihard nodig en dit besluit had dat proces danig kunnen versnellen", zegt directeur Wouters. "De Westerschelde is een internationaal uniek estuarium maar er is steeds minder voedsel voor de enorme aantallen vogels die er broeden of voedsel zoeken. Om het proces van afbraak te keren, is nieuw getijdegebied nodig."

Het al dan niet ontpolderen van het gebied in Zeeuws-Vlaanderen is al jaren een heet hangijzer. Het vol laten lopen van de Hertogin Hedwigepolder geldt als natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde, de belangrijkste aanvoerroute voor schepen naar de haven van Antwerpen. Het huidige demissionaire kabinet-Rutte schuift het te nemen besluit door naar het nieuw te vormen kabinet.

Naast Vlaanderen wil ook de Europese Commissie dat Nederland de gemaakte afspraken over natuurherstel nakomt en is inmiddels een officiële procedure begonnen. Volgens Vogelbescherming Nederland staat het vast dat de Hertogin Hedwigepolder uiteindelijk toch onder water zal komen te staan. Uitstel zal Nederland geld gaan kosten. De natuurorganisatie roept het nieuwe kabinet in wording daarom op zo snel mogelijk met de ontpoldering te beginnen.


- Deel dit bericht op FB en Twitter.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - October 04, 2012 - 06:11 pm
....

in 1975 laten de talrijke nederlandse werklozen

met behulp en onder aanvoering van de Partij voor de Arabieren

de kostbare aardappelen oogst opzettelijk in de doorregende grond verrotten

en maar zielig doen

....


Groeneveld - October 04, 2012 - 06:04 pm
....

zeeuws-vlaanderen = zeeland

wat is het verschil

de tijd spanne : 72 jaren lang

1940 - 1945

de zeeuwen staken de dijken zelf 2 keer lek

en maar zielig blijven doen

1953 piece of cake for Mother Nature

en maar zielig blijven doen

2012 en maar zielig blijven doen

....
Home


 

.

.