HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Bezetting koeltorens Britse energiecentrale beëindigd
 

NOTTINGHAM, MA 5 NOV 2012 - De laatste twee demonstranten die deel uitmaakten van een actiegroep die een week lang twee koeltorens van een energiecentrale in Nottinghamshire bezet hield, zijn vanochtend aangehouden.


De politie hield de twee klimaatactivisten aan nadat zij vrijwillig hun benarde positie op een van de koeltorens hadden verlaten. In totaal heeft de politie de afgelopen acht dagen 21 personen aangehouden die sinds vorige week maandag twee koeltorens van de energiecentrale West Burton bezet hielden. Agenten hebben vandaag, samen met personeel van energiebedrijf EDF, het terrein onderzocht op eventueel achtergebleven activisten.

Ewa Jasiewicz, een van de laatste bezetters van de actiegroep No Dash For Gas, zei na afloop trots te zijn op hetgeen de klimaatactivisten met de bezetting hebben bereikt. "Het is slechts het begin van de strijd voor onze toekomstige schone energie", aldus Jasiewicz. De actiegroep voert campagne tegen het voornemen van de Britse overheid om 20 energiecentrales in werking te stellen die zowel op kolen als gas worden gestookt.

De klimaatactivisten beklommen zondagnacht 29 oktober de twee 91 meter hoge betonnen koeltorens van West Burton in het district Nottinghamshire. Nadat ze daar in waren geslaagd, maakten zij hun actie via Twitter wereldkundig. Uit veiligheidsoverwegingen besloot de directie van het Franse energiebedrijf EDF vervolgens de koeltorens en de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen.

Daarop hebben de activisten zich op posities geïnstalleerd die lastig bereikbaar waren. Ze bivakkeerden aan de buitenzijde van de torens, op smalle richels. In de koeltoren die door EDF vanwege de actie permanent werd stilgelegd, werd op provisorische wijze een tent geïnstalleerd. De politie kon niets anders doen dan geduldig af te wachten totdat een enkeling zijn of haar positie verliet, bijvoorbeeld om voedsel in te slaan.

West Burton is een van de eerste van maximaal twintig nieuwe op gas/kolen gestookte centrales die de Britse regering in werking wil stellen. De klimaatactivisten keren zich tegen het gebruik van "steeds duurder wordende vervuilende fossiele brandstoffen." Dit terwijl energiebedrijven als EDF in toenemende mate winst maken en "de kansen op een veilige en duurzame toekomst uit onze handen wegglijden."- Deel dit bericht op FB en Twitter.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Groeneveld - November 06, 2012 - 08:17 am
....

de duitse bezetting heeft ook niet zo heel erg lang geduurd en heeft tot gevolg dat er nu driftig genivelleerd word

....
Home


 

.

.